V času izolacije nam še posebej prav pride sodobna tehnologija, s pomočjo katere lahko vzdržujemo stik z najdražjimi, si ogledujemo filme, serije in celo beremo knjige. Objavljamo namige, kako čas v izolaciji preživeti čimbolj razgibano. Seznam bomo sproti posodabljali, veseli pa bomo tudi vaših predlogov.

Za otroke in starše

23. 3. ob 11.00: Mladinska knjiga je odprla brezplačen dostop do interaktivnih izobraževalnih vsebin za učence in učitelje.

21. 3. ob 10.00: Na spletni strani Audible so brezplačno na voljo za poslušanje zgodbe in pravljice za otroke. Za tiste, ki znajo angleško.

20. 3. ob 20.00 – Na spletni strani zaposlitvenega portala Optius smo našli nekaj nasvetov kako urediti življenje sedaj, ko smo ostali doma in so nekateri starši delno prevzeli tudi vlogo učiteljev.

20. 3. ob 14.50: Spletna stran za varstvo in animacijo otrok Varuška Živa predlaga 15 enostavnih aktivnosti za otroke, ki jih lahko izvajate doma in ne zahtevajo nobene predpriprave ali posebnega znanja.

20. 3. ob 14.50 – Na spletni strani Mali junaki so v elektronski obliki dostopne brezplačne tiskanke in pobarvanke, ki si jih lahko natisnete.

20. 3. ob 10.00 – Facebook stran Priprave LJMARATON vsak dan ob 10. uri v živo organizira vodeno vadbo za otroke.

20. 3. ob 9.20Aplikacija Da Vinci Kids, ki bo do konca meseca pri Telekomu Slovenije brezplačna, prinaša številne izobraževalne videoposnetke in interaktivne vsebine za otroke, stare od 6 do 12 let. Videoposnetki bodo vašemu otroku na zabaven in zanimiv način približali znanost, matematiko, tehnologijo, zgodovino, kulturo, naravo in šport.

Glasba

19. 3. ob 11.10 – Dallas nocoj pričenja s turnejo #dallastour, na kateri boste lahko slišali različne Dallas glasbenike – na turneji se obetajo predstavitve albumov, presenečenja, zanimivi izzivi, nasveti in ideje kako preživeti čas doma in seveda glasba. Za začetek turneje bodo SAN DI EGO (pevec Sergej Škofljanec je rojeni Trboveljčan) danes ob 20. uri na spletni strani Dallas.si za 24 polnih ur ponudili brezplačen prenos čisto novega albuma Zdaj je čas z 11 komadi!

18. 3. ob 12.20 – Harmonikar Jure Tori na svoji Facebook strani vsak dan ob 18.30 v živo odigra kratek koncert.

Branje

5. 4. ob 11.20: Tudi zagorska knjižnica v času epidemuje ponuja možnost brezplačnega spletnega vpisa.

31. 3. ob 10.45: Knjižnica Hrastnik, ki je zaradi izrednih razmer zaprta, ponuja možnost brezplačnega vpisa.

Po opravljenem spletnem vpisu lahko člani knjižnice z domačega naslonjača dostopajo do oddaljenih knjižničnih storitev, kot sta izposoja e-knjig na portalu Biblos, prebiranje dnevnih časopisov in revij iz zbirke PressReader ter brskajo po preostalih e-virih (dLib, Kamra, Tax-Fin-Lex itd.), ki jih knjižnica ponuja. Vse polnoletne fizične osebe se lahko vpišejo prek spletnega obrazca.

23. 3. ob 11.00: Mladinska knjiga je v branje brezplačno ponudila 50 različnih elektronskih knjig v slovenščini, med katerimi so Dnevnik Ane Frank, Dekle na vlaku in dela Agathe Christie, pa tudi filozofska in zgodovinska dela.

22. 3. ob 21.00: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v času izrednih razmer ponuja brezplačen spletni vpis. Z uporabniškim računom lahko dostopate tudi do spletne knjižnice Biblos.

18. 3. ob 12.20 – Vsi, ki so včlanjeni v katerokoli slovensko knjižnico, si lahko preko spletne strani Biblos brezplačno izposojajo e-knjige, ki jih lahko berejo na vseh elektronskih napravah (računalnik, telefon, tablica, bralnik).

Zgodovina in umetnost

27. 3. ob 14.00: Portal Potnik.si je pripravil seznam 10 muzejev, ki jih lahko obiščete virtualno.

18. 3. ob 12.20 – Na Googlovi strani Arts and Culture (umetnost in kultura) se lahko v živo sprehodite po muzejih ali si ogledate različne umetnine v 3D pogledu.

Film

19. 3. ob 11.30 – Na Siolovi spletni strani vam ponujajo listo top desetih romantičnih filmov. Na spletni strani Ranker pa najdete izbor najboljših tv serij za ženske.

18. 3. ob 12.20 – V Bazi slovenskih filmov si lahko brezplačno ogledate slovenske celovečerne ali kratke filme, serije in animirane filme.

Šport

20. 3. ob 20.00 – Kako redna telesna aktivnost vpliva na izboljšanje imunskega sistema? Trenerska ekipa Priprave na Volkswagen Ljubljanski maraton 2020 je za vas pripravila koristne informacije, ki jih velja prebrati, o njih razmisliti in še najbolje – upoštevati. Tudi v času koronavirusa, seveda pa moramo pri tem upoštevati vsa navodila o izolaciji, neuporabi športnih površin in vadbenih orodij na prostem in varni oddaljenosti od drugih.

20. 3. ob 9.00 – Danes ob 18. uri RTV Slovenija skupaj z OKS-jem in Fakulteto za šport začenja akcijo za spodbujanje telesne aktivnosti doma. Začeli bodo z 20 počepi, ki jih bo prikazal hrastniški kajakaš in dobitnik srebrne olimpijske medalje leta 2016 v Riu Peter Kauzer.

18. 3. ob 12.20 – Čeprav stroka priporoča, da ne zapuščamo doma, ne smemo pozabiti na redno telesno aktivnost, saj tudi ta pripomore k zdravju. Na Facebook strani Priprave LJMARATON vsak dan med 18. in 19. uro eden od trenerjev pripravi trening program z ogrevanjem, vajami za moč in raztezanjem. Primerno za vsakogar, saj vsak lahko dela po svojih možnostih.

V kuhinji

20. 3. ob 20.00 – Ste ostali brez kruha in nimate kvasa, da bi ga spekli? Na spletni strani revije Bodi Eko smo našli nasvet, kako nadomestiti kvas v kruhu.

20. 3. ob 15.00 – Vam je zmanjkalo ideje za pripravo kosila? Predlog tedenskega jedilnika smo našli na tej povezavi. Poskusite kaj novega ali obudite stare jedi in se pri tem kratkočasite!