torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Moja poklicna prihodnost

V ponedeljek, 4. aprila, je Društvo prijateljev mladine Trbovlje v sejni dvorani Občine Trbovlje pripravilo 32. regijski otroški parlament na temo Moja poklicna prihodnost. Objavljamo poročilo o delu parlamenta, ki so ga napisali v DPM Trbovlje.

Sodelovalo je 27 učencev iz vseh zasavskih občin – Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi, Šmartni pri Litiji in Litija. Mladi parlamentarci so na tokratni razpravi veliko časa namenili temam, povezanim z zadovoljstvom na delovnem mestu in zaslužkom.

Menijo, da je za dobro počutje v prvi vrsti pomembno, da smo zadovoljni s svojim delovnim mestom in pri tem višina plače ne igra tako pomembne vloge. Izpostavili so tudi problematiko informiranosti o poklicih, saj naj bi bilo v srednjih šolah premalo informativnih dni. Menili so, da potrebujejo več časa za informativne dneve, kjer bi lahko prišli do bolj konkretnih informacij, kot jih dobijo s predstavitvijo šol preko spleta.

Ena od tem, kjer se je vnela dolga razprava, je bila tudi ta, da bi bilo potrebno vsem učencem in njihovim staršem omogočiti brezplačen dostop do vseh vsebin na e-asistentu. Parlamentarci so razpravljali tudi o tem, da bo avtomatizacija določenih delovnih mest privedla do slabših socialnih stikov, kar se kaže tudi v obdobju krize s covid-19. Izpostavili  so, da je njihov uspeh močno nazadoval. Zato jih skrbi, da za vpis na želeno srednjo šolo ne bodo imeli zadostnega števila točk.

Sprejeli so sledeče sklepe:

  1. Pomembno je, da se na delovnem mestu počutimo dobro. Naše počutje je pomembnejše od višine plače.
  2. Za izbiro šole in poklica potrebujemo več informativnih dni.
  3. Vse vsebine e-asistenta bi morale biti brezplačne.
  4. Prostovoljno delo in obšolske dejavnosti koristijo vaši izbiri poklica.
  5. Z digitalizacijo in avtomatizacijo poklicev bomo izgubili socialni stik z ljudmi.
  6. Nekatere poklice sedanjosti bomo kljub tehnološkemu napredku potrebovali tudi v prihodnosti.
  7. Ne moremo z gotovostjo vedeti kakšni bodo poklici v prihodnosti.
  8. Premladi se odločamo za svoj poklic.
  9. Izmenjave s šolami v tujini so odlična priložnost, da spoznamo svet in si odpremo možnosti za študij ali delo v tujini.
  10. Covid-19 je imel velik vpliv na naše splošno počutje in tudi na naš šolski uspeh, kar lahko vpliva na vpis v srednjo šolo.

Prisotne je pozdravila županja Jasna iz Občine Trbovlje. Na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo 11. aprila v Ljubljani, bosta zasavsko regijo zastopala dva predstavnika: Ana Neža iz občine Trbovlje in Sergej iz občine Litija.

DPM Trbovlje

Foto: DPM Trbovlje


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor