Starejši Zasavci kisovško tovarno porobetona poznajo še pod imenom Siporex. Nastala je leta 1977 iz takratnega rudnika kot tovarna, kjer bi lahko zaposlili presežne delavce. Danes je sodobna tovarna proizvajalka gradbenega materiala Ytong, ki pod krovno blagovno znamko Xella trži tudi toplotno izolacijo Multipor, silikatno opeko Silka in gradbeni sistem Hebel. Kisovško podjetje vodi prokurist Milan Černjak, ki je v podjetju že skoraj 20 let. In je malo tudi Zasavc, čeprav se ima Kozjanec pravzaprav za Celjana.

Kakšno podjetje je Xella porobeton Slovenija?

Xella porobeton SI je del mednarodne korporacije Xella International. Od leta 2004 je podjetje delovalo pod nazivom Ytong Slovenija. Leta 2003 je bila ustanovljena družba Xella International, ki jo je ustanovilo nemško družinsko podjetje Haniel. Družba je k sebi priključevala razne proizvajalce porobetona po Evropi in si tako utrdila pozicijo na več trgih. Med drugimi so prevzeli tudi blagovno znamko Ytong. Ytong je tako postala najmočnejša blagovna znamka porobetona na svetu, podjetje Xella porobeton SI pa sedaj uspešno posluje kot del skupine Xella.

Koliko vas je zaposlenih v Kisovcu?

Na tej lokaciji je trenutno skupaj 45 zaposlenih, v proizvodnji, administraciji in prodaji. To še ni končna številka, ker s širitvijo proizvodnje na tretjo izmeno dodatno zaposlujemo.

Kakšna je velikost Xelle, koliko ljudi zaposluje?

V celotni skupini Xella je zaposlenih skoraj 6000 ljudi.

Kakšen delež pa imate vi, kot proizvajalci porobetona, recimo v Xellinem portfelju?

Slovenija je glede na ostale države relativno majhno tržišče. Spadamo v tržno regijo Jugovzhodna Evropa, poleg nas so še Hrvaška, Bosna, Srbija, Bolgarija in Romunja, ki je največji trg v tej regiji. Slovenija znotraj skupine Xella ne pomeni veliko, dosegamo pa navkljub majhnemu in dokaj specifičnemu trgu odlične rezultate.

Kateri so vaši glavni proizvodi?

V Sloveniji tržimo štiri blagovne znamke. Blagovna znamka Ytong je naš paradni konj, drugače rečeno »core business«. Tržimo tudi blagovno znamko Silka, to so kalcijevo-silikatne opeke, ki se pri gradnji objektov v glavnem uporabljajo za izvedbo zvočnih izolativnih zidov, na primer med hodnikom in stanovanjem oziroma med dvema stanovanjskima enotama. Tretja blagovna znamka je Multipor, to so mineralne toplotnoizolacijske plošče. Multipor plošč ne izdelujemo pri nas, tako kot ne proizvodov Silka. Uvažamo jih od naših hčerinskih podjetij. Četrta blagovna znamka je sistem Hebel. To je poseben sistem armiranih porobetonskih plošč za gradnjo industrijskih objektov, za izvedbo fasad, strešnih in med etažnih konstrukcij ter požarnih sektorjev znotraj posamezne industrijske zgradbe. Sistem Hebel je v Sloveniji manj zastopan, tržimo ga manj intenzivno.

Z leti se seveda tržna ponudba prilagaja. Kaj se je v zadnjih letih spremenilo na vašem področju?

Že nekaj časa ne ponujamo samo osnovnih zidnih blokov, ampak celoten gradbeni sistem za izvedbo energetsko učinkovitih in trajnostnih objektov. V skladu s Xellino strategijo stremimo k temu, da imajo naši proizvodi čim manjši ogljični odtis. Skupina Xella je že leta 2020 sprejela zaveze, kako bo do leta 2030 zmanjšala ogljični odtis. Poleg energetsko učinkovite proizvodnje je za nas bistveno to, da se bo lahko objekt, ki bo dotrajan, oziroma se bo njegova življenjska doba iztekla, v celoti recikliral. Če nekdo pozida hišo iz porobetona in jo obloži z izolacijskimi ploščami Multipor, lahko po amortizacijski dobi ta objekt poruši, material pa se reciklira in vrne nazaj v proizvodnjo. Dejansko je tudi proizvodnja v svojem procesu zaprta, odpadke zmeljemo in jih vračamo nazaj v proizvodnjo.

Že dolgo v Kisovcu ne prodajate samo blokov, ampak kompletne hiše.

Leta 2004 smo začeli z uvajanjem koncepta tipskih hiš. Naše proizvode prodajamo v različne tržne segmente. Eden od zelo pomembnih segmetov je segment enodružinske gradnje. Zasebnim graditeljem ne ponujamo samo proizvoda, ampak celoten gradbeni sistem za izgradnjo hiše od prve vrste do strehe. Vsako leto v obstoječi nabor dodamo kakšno novo arhitekturno zanimivo tipsko hišo, s tem smo atraktivni za kupce z različnimi okusi. Naša ponudba poleg kompletnega sistema za izvedbo nosilne konstrukcije vključuje tudi projektno dokumentacijo (DGD, PZI).

Če sem prav slišal, sedaj ponujate celo to, da pridete na golo zemljišče in postavite hišo do tretje faze?

Tudi, z letošnjim letom smo prodajni sektor razširili z oddelkom gradbenih storitev. Kupcem ponujamo hiše, zgrajene do tretje gradbene faze.

Verjetno tudi pri vas obstajajo bolj popularne in manj popularne hiše. Kateri je najbolj popularni model hiše?

Največ zanimanja je še vedno za klasične dvokapnice pravokotnih oblik s kvadraturo okoli 110 m². Imamo posebno spletno stran, ki je izključno namenjena našim tipskih hišam. Na spletni strani je omogočen tudi virtualen ogled hiš. V hišo vstopimo virtualno in se po njej sprehodimo skozi vse prostore.

Kakšen je vaš letni celotni prihodek?

Lansko leto smo imeli slabih 9 milijonov evrov prihodkov. Naša prodaja je osredotočena v glavnem na slovenski trg. Delež prodaje povezanim podjetjem, se pravi znotraj koncerna Xella, je okrog 12% od skupne prodaje.

Ste v zadnjih letih kaj posodabljali proizvodnjo?

Pri nas konstantno merimo učinkovitost proizvodnje, nekaj delov proizvodnega procesa smo tudi robotizirali. V proizvodnjo ne vlagamo ravno milijonskih zneskov, skrbimo pa za sprotno vzdrževanje ter posodabljanje določenih sklopov. Lansko leto smo pričeli z izdelavo velikoformatnih blokov, imenovanih Ytong Jumbo. Vzpostavili smo novo linijo proizvodnje in namestili robota za izdelavo protipotresnih zidnih blokov. Kakšno leto pred tem še robota za izdelavo palet.

Kaj imate v načrtu v naslednjih letih?

Letošnja novost bo sončna elektrarna, ki smo jo namestili na streho proizvodnje in bo kmalu začela obratovati.

Koliko elektrike boste s tem pridobili? Boste lahko s tem pokrili vaše potrebe za elektriko?

S sončno elektrarno bomo pokrili okoli 25 % porabe električne energije.

Kdaj ste prišli v Xello in kako to, da ste se odločili za to delo?

V podjetju Xella sem se zaposlil leta 2004, še slabi dve, pa jih bo dvajset. Odzval sem se na povabilo in pričel delati kot projektni vodja, zadolžen sem bil za razvoj večjih gradbenih projektov in za širitev poslovne mreže z arhitekturnimi biroji. Takrat smo v primerjavi z danes na večjih projektih ponujali samo blagovno znamko Ytong. Leta 2008 pa sem prevzel vodenje prodaje. Še danes sem na tem delovnem mestu. Leta 2013 sem bil imenovan za prokurista podjetja, odgovornega za razvoj prodaje.

Kako je potekala vaša kariera?

Po izobrazbi sem diplomiran inženir gradbeništva, že od samega začetka kariere  delujem na področju gradbeništva, v začetku bolj na tehnično komercialnem področju, kasneje na prodajnem. Moj prvi delodajalec je bil takrat tehnološko zelo napredno gradbeno podjetje Ingrad, ki ga danes na žalost ni več. Od tam sem šel v Bramac, kjer sem se ukvarjal s prodajo strešnih sistemov. Potem sem eno leto delal v podjetju Kemoplast iz Šentjurja, kar je precedens v moji poklicni karieri, saj sem ponavadi službo menjaval na sedem do osem let. Razlog za tako hitro menjavo službe je bilo vabilo iz podjetja Xella, ki sem ga tudi sprejel.

Ker je bliže vaši profesiji?

Da, mogoče sem se za Xello odločil tudi zato, da sem prišel nazaj v elementarno gradbeništvo ter hkrati v zelo uspešno multinacionalko. Idej, ki jih je potrebno implementirati, imam še zmeraj veliko. Nekatere iniciative smo že spravili v življenje. Pomembna novost je ponudba gradbenih storitev, s tem smo še povečali naš ugled, ki je bil v skupini Xella že dosedaj zelo velik. Smo namreč ena izmed prvih držav, ki so to vrsto storitev uvedle v svoje poslovanje. Z nekaj izzivi, ki me še čakajo, bi rad okronal zaključek moje kariere.

Niste rojen Zasavc, kako ste se znašli v Zasavju?

Vedno te neka ljubezen pripelje na kakšno drugo lokacijo. To se je zgodilo tudi meni. Iz rodnega Kozjanskega sem se selil, živel pretežno v Celju, na koncu pa pristal v Hrastniku.

Se dobro počutite med Zasavci?

Je posebno in pretežno lepo okolje, privadil sem se ga, saj bom med Zasavci kmalu dve desetletji. Eden najlepših posnetkov Zasavja je zame tisti, ki je narejen z dronom iznad naše tovarne. Fotografija je zares idilična. Cesta proti Kisovcu, na vsaki strani gozd in sredi zelenja naša tovarna. No, verjetno bi zame lahko rekli, da sem skoraj Celjan. Nisem kaj dosti osvojil zasavskega narečja.

Pravijo, da so Zasavci zelo trdi, ampak ko odpreš lupino, znajo biti pa zelo mehki …

Mislim, da to kar drži.

Ko človeka enkrat sprejmejo, je potem …

Njihov.

Ja. 

Marko Planinc

Foto: Xella