Anglija, polna političnih sprememb, zanimive otoške zgodovine in kulture, zibelka globalnega jezika, tako daleč in tako blizu hkrati. Skupina učencev Osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje si je v organizaciji in izvedbi agencije TWIN predpočitniške jesenske dni popestrila z obiskom Londona in Brightona, z ogledom znamenitosti, s poslušanjem, branjem in govorjenjem jezika, z okušanjem posebnosti, opazovanjem multikulturalizma v velemestu, z nabiranjem popotniških izkušenj, z zbiranjem nepozabnih vtisov …

Pet dni je bilo dolgo naše raziskovanje in vsak dan so napolnili koraki (preko 20.000), vožnje s podzemno železnico in dvonadstropnimi avtobusi, ogledi, nakupovanja, raziskovanja … pet dolgih in napornih dni je bilo prekratkih. Zato zanesljivo osebna obljuba: še se bomo vrnili.

In kaj smo počeli skupaj: odleteli (nekateri prvič) z letalom z Brnika do letališča London Luton in nato z avtobusom do hotela Hilton Garden Inn. Sobe, zajtrk, druženje, pričakovanja.

Po Londonu smo se premikali peš in z javnim prevozom, in sicer do vseh večjih znamenitosti. Izpostavljamo: prirodoslovni muzej z ogromnim kitom in okostji dinozavrov, muzej voščenih lutk, moderni Canary Wharf, park in observatorij v Greenwichu, London Eye v megli, Green Park in Buckingham Palace v dežju, British Museum, Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral v nepozabni svetlobi. In vožnja z ladjico po Temzi. Raziskovanje trgovin na Oxford Streetu. Sprehod po alternativnem Camden Townu. Večerni Piccadilly Circus s svojimi čari in strahovi.

In hrana? Poskušali, primerjali, vrednotili. Kar dolgo smo se zadržali v M&M’s.

Za zaključek smo dan preživeli ob morju. Brighton ob Rokavskem prelivu ponuja tradicijo, mir, zabavo. V Slovenijo smo se vračali z letalom z Gatwicka in avtobusom iz Benetk. V zgodnjih jutranjih urah smo prišli v Zasavje.

Ker je Združeno kraljestvo izstopilo iz EU, je bilo treba nekaj dodatne pozornosti nameniti tudi prehajanju državnih in komunikacijskih meja oz. ovir.

Anglija je v času našega obiska dobila novega, prvega nebelega predsednika vlade. To nam morda niti ni bilo tako zanimivo, čeprav so prav politične razmere tiste, ki lahko naša potovanja, spoznavanja sveta, kultur, jezikov, običajev, naredijo bolj dostopne in bolj človeške.

Mojca Lazar Doberlet

Foto: Osnovna Šola Ivan Cankar


 

Prejšnji članekMilan Černjak: Na Zasavje sem se privadil
Naslednji članekDanes dogaja