Današnji petek uvaja zanimiv vikend. Končujejo se počitnice, precej je petkovih stalnih dejavnosti v mladinskih centrih in VGC Zasavje. Morda si zvečer vzamete čas za zanimiv koncert zasavske glasbene skupine Pižoni ali pa za Vida Valiča. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 4. november 2022


Vreme

Danes bo oblačno in deževno, vmes bodo tudi posamezne nevihte. Popoldne bodo padavine od zahoda postopno slabele in do večera večinoma ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16 °C.

Jutri bo na zahodu povečini sončno. Najnižje dnevne temperature bodo od 10 do 14 °C.  V nedeljo bo sončno, več oblačnosti bo na vzhodu. V ponedeljek bo pretežno jasno. Oba dneva bo zjutraj in dopoldne po nekaterih nižinah megla.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobav električne energije.


Prireditve

DPM Trbovlje

Jesenske počitnice

V Društvu prijateljev mladine Trbovlje so tudi ob krompirjevih počitnicah poskrbeli, da otrokom ni dolgčas. Dane od 8. do 15. ure bodo otroci v varni družbi prostovoljcev DPM. Skupaj z mentorji se bodo danes odpravili v Zooland.


ZPM Hrastnik

Jesenske počitnice

Danes bodo prostovoljci ZPM Hrastnik pripravili brezplačno plavanje za otroke (od 9.30 do 11.30) in potopisno predavanje in delavnico Otroci sveta ob 10. uri.

 


Delavski dom Zagorje

Strast, dojenček in rompompom

Danes ob 19.30 uri bodo pripravili v veliki dvorani KC DD Zagorje stand-up komedijo Strast, dojenček in rompompom Vida Valiča.

Vid Valič si je vedno želel otroka, vendar ne kar nekega otroka, temveč prav tega, ki ga je dobil sedaj. Zato je tudi čakal tako dolgo, ker je moral pripraviti vse za njen prihod. Predvsem svoje mentalno stanje, saj ga je čakal šok, da ne bo mogel več ponočevati ali spati 8 do 9 ur v kosu. Pri tem mu je seveda pomagala korona, ki mu je omogočila dopust, ki ga ni želel, zato da je imel prosti čas, ki ga ni potreboval, da je lahko načrtoval svojo prihodnost, ki je ni pričakoval. In če je prej poskušal živet v stilu »seks, droge in rock n’ roll«, je sedaj spremenil svoj način življenja v »strast, dojenček in rompompom«.


Delavski dom Hrastnik

Pižoni

Danes ob 19. uri bodo v Delavskem domu Zagorje pripravili predstavitev novega spota zasavske glasbene skupine Pižoni. Pižoni so Peter Jeretina (vokal, kitara), Špela Pokorn (vokal, kitara), Anže Zaveršnik (vokal, klaviature, saksofon), Matija Mervič (bas kitara) in Luka Jeraj (bobni), ki predstavljajo instrumentalno jedro skupine ter nedavno pridružena vokalistka Klara Tiselj. Na koncertu v Delavskem domu Hrastnik bodo predstavili sedem avtorskih skladb, ki se sprehajajo od pop in hard rocka do metala ter nekaj priredb. V središču pozornosti pa bo predpremierno predvajanje videospota Rumena soba, ki so ga posneli v začetku tega meseca v Zagorju ob Savi in Trbovljah v režiji Amadeja Hercoga ter skupine same.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk in Olge Vozelj

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v novembru na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Na stopnišču knjižnice v Kisovcu pa novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Tine Lenarčič

Na današnji dan se je leta 1924 v Trbovljah rodil publicist, velik poznavalec planinstva, rudarstva, Trbovelj in z njimi povezane literature Tine Lenarčič. Bil je med gonilnimi silami različnih velikih projektov v Trbovljah, med drugim gradnje delavskega doma in urejanja planinskih koč. Je avtor 20 knjižnih enot. Prav gotovo je bil med največjimi poznavalci trboveljske in rudarske zgodovine. Umrl je 5. marca leta 2018 v Trbovljah.


Franc Kopitar

Na današnji dan se je leta 1928 v Zagorju ob Savi rodil akademski slikar in pedagog, umetnik ter partizan Franc Kopitar. Največji del svojega življenja je preživel v Dolenji vasi, v Zagorju ob Savi. Preizkušal se je tudi v kiparstvu, na fotografskem in filmskem področju ter v poeziji. Umrl je 2. marca leta 1989 na Golniku.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih svetovnih dni.


Savus


 

Prejšnji članekOsnovnošolci obiskali London
Naslednji članekZagorel kombi