Ličimo se lahko pozno v starost. Naj pa bo make up z leti vedno lažji, svetlejši, da nas ne obteži. V zrelih letih že pri nakupu ličil postanite pozorne na to, da so ta ličila negovalna, kakovostna. Kakovost seveda ni pogojena s ceno. Ni nujno, da je dražji izdelek boljši, kot tudi ni nujno, da ustreza ravno vam.

Ponesrečen nakup? Nič hudega.

Poizkušajte, pogovarjajte se s prijateljicami in sodelavkami o teh stvareh. V drogerijah pa zahtevajte testerje. Sem in tja se vam bo kljub vsemu še vedno zgodil »ponesrečen« nakup. Brez tega žal ne gre. V primeru, da ste si kupile neustrezno ličilo, nikar ne vztrajajte z njegovo uporabo. Podarite ga ali zamenjate. Zrelejša koža potrebuje izdelke z bolj rahlo, redkejšo strukturo. Dobra osnovna nega kože tudi zelo pomaga. Če je koža dobro nahranjena, se ličila lepše nanesejo.

Ne uporabljajte ličil z mat učinkom

Izogibajte se mat ličilom. Kajti izdelki z mat učinkom vsebujejo sestavine, ki izsušujejo kožo. Tudi nanesti jih je težje. Ne da se jih lepo spojiti s kožo ali z drugimi ličili. Mat make up deluje grobo, nima mehkobe, ki jo v zrelih letih potrebujemo. Če se boste malo svetile, vas bo to pomladilo, osvežilo. Tudi barve, ki jih boste uporabile, naj bodo svetle, tople (marelični, zlati, bakreni odtenki).

Eye liner lahko odložite. Strogo občrtane oči niso primerne za zrela leta. Nič okoli oči, razen maskare, naj ne bo črno.  Če želite poudariti oči, to lahko storite s kakšno lepo, toplo rjavo senco za oči. Ne nanašajte je po celi veki, temveč samo po robu pri trepalnicah na zunanjem kotu očesa. Kotički pri nosu naj bodo svetli, lahko tudi bleščeči. Na splošno uporabljate veliko ličil, ki se svetijo.

Pozna starost

V pozni starosti nam ostaja vedno manj radosti v življenju, zato nas lahko ritual ličenja malo razvedri. Počutile se bomo bolje, če bomo še vedno urejene. Vse to je seveda odvisno od našega zdravja, počutja.

Zato bom začela z minimumom, od tu pa lahko nadgradite po svojih zmožnostih in počutju. Torej minimalen make up v pozni starosti je vsaj šminka in namazane trepalnice. Tudi obrvi je običajno potrebno poudariti, ker jih je z leti vedno manj in še tiste, ki so, so slabotnejše. Če naredite te tri stvari, ste že lepa, urejena dama.

Pudra ni več potrebno uporabljati, ker vam bo naredil več škode kot koristi. Naloži se v gube in jih v bistvu poudari. Običajno imamo v tej starosti tudi že toliko pigmentnih madežev, da bi bila potrebna res debela plast. Gub ne bomo poudarjale, imejmo jih pa rade, saj so nastajale medtem, ko smo živele svoje življenje. Nastajale in so postale del nas.

Mateja Mavrič


Mateja Mavrič z vami deli več kot tridesetletne izkušnje ustvarjanja make upov. Od leta 1988 ves čas dela v maskirnicah večjih slovenskih televizij. Najdlje in še vedno v maski Pop tv. Kljub številnim modnim poimenovanjem ustvarjanja make upov, se oddelku na vseh televizijah še vedno reče enostavno – maska. In tako, enostavno, vas bo Mateja popeljala v svet make upa. Z veseljem se bo odzivala in odgovarjala na vaša morebitna vprašanja. Pošljete jih lahko na mateja@savus.si