ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Logos blestel v Pragi

Med 22. in 25. marcem 2019 je v Pragi potekal tradicionalni mednarodni srednješolski debatni turnir z ekipami iz Armenije, Hrvaške, Češke, Danske, Finske, Gruzije, Nemčije, Indije, Italije, Moldavije, z Nizozemske, Nigerije, Romunije, Sierra Leone, s Slovaške, Slovenije, Španije, Turčije, Združenih Arabskih Emiratov in Združenega Kraljestva. Tekmovalo je 65 ekip, ki so lahko vsebovale od 3 do 5 članov. Skupno število posameznih govorcev je bilo kar 258.

Vnaprej znane tekmovalne trditve so bile na temo protiglobalizacijskih gibanj in poti ter stranpoti modernih oblik satire. Takoimenovane »impromptu« trditve, teme, ki jih tekmovalci dobijo uro pred nastopom, so vključevale alternativno medicino, smiselnost aktivne podpore šol pri okoljskih protestih, ki jih organizira mladina sama, upravičenost prepovedi produktov pop kulture, ki slavijo nasilje, ter dobre in slabe vplive organiziranih religij.

Slovenijo in GESŠ Trbovlje je debatni klub Logos uspešno zastopal z dvema ekipama. Eno so sestavljali Janez Nemec, Jure Grošelj in Nejc Škoberne, drugo pa Timotej Medved, Nastja Abdič in Elma Salihović. Nemec, Grošelj in Škoberne so bili po preliminarnem delu v konkurenci mlajših ekip (30 ekip) prvi, nato so zmagali v polfinalu in nazadnje premagali še italijansko ekipo v finalu ter dosegli prvo mesto. Med posamičnimi mlajšimi govorci, kjer se je pomerilo več kot 90 posameznikov, je Nejc Škoberne dosegel drugo mesto.

Savus

Foto: arhiv GESŠ

Isti avtor