Koncert, ki so ga v Trbovljah pripravljali jutri, v petek, 23. oktobra, ob 40-letnici skupine Laibach, so morali zaradi epidemije koronavirusa odpovedati.

»Zaradi poostrenih vladnih ukrepov in izrednega poslabšanja epidemiološke slike, tako v zasavski regiji, kot tudi v Sloveniji, je koncert skupine Laibach ob njihovi 40. delovanja odpovedan, oziroma prestavljen na naslednje leto,« so sporočili iz Občine Trbovlje.

Prvi koncert prepovedan

  1. septembra leta 1980 je Laibachu prvi koncert odnesla burna reakcija prebivalcev Trbovelj, ki je bila politično podpihana. Prvi koncert v trboveljskem hramu kulture je bil odpovedan, prepovedan. Letošnja obeležitev 40 letnice delovanja pa je preprečila pandemija novega koronavirusa.

Na začetku delovanja je skupina Laibach želela izvesti svoj prvi koncert v okvir minifestivala s še nekaterimi drugimi  glasbenimi izvajalci. Na predvečer koncerta so člani Laibacha in njihovi sodelavci polepili ulice Trbovelj, njihovi izzivalni plakati pa med Trboveljčani niso bili dobro sprejeti.

Bi, če bi …

To jih takrat ni ustavilo in danes skupina praznuje neverjetno uspešnih 40 let delovanja. Jubilej so nameravali obeležiti s koncertom, ki bi zvenel podobno, kot bi tisti pred 40-imi leti. Podobno dogajanje tistemu iz leta 1980, so nameravali uprizoriti še z nekaterimi povabljenimi glasbenimi skupinami ter avdiovizualni projekti iz Slovenije in drugod. Že tradicionalno bi publiko (čeprav bi bila ta zgolj virtualna) nagovoril Peter Mlakar.

Jutri, v petek, 23. oktobra, bi bil v Delavskem domu Trbovlje poseben večer intenzivnega zvočno, kulturno-umetniškega programa, ki bi trajal do poznih jutranjih ur.  Obiskovalci bi si lahko v prostorih Delavskega doma s pomočjo internetnega prenosa v živo ogledali tudi razstavo z naslovom »One Band. One Vision«, posvečeno skupini Laibach, v Zasavskem muzeju Trbovlje pa še arhivsko razstavo o Laibachu z naslovom »Štiri dekade«.

Laibach

Skupina Laibach je bila uradno ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. V dosedanji 40 letni karieri je imela številne nastope po celem svetu, izpeljala je več samostojnih turnej po Evropi, Severni Ameriki, Avstraliji, Rusiji in drugje, objavila je več kot 30 albumov in tudi v umetniškem svetu pustila močan pečat.

Laibach je koncentriral v mnogih prestižnih dvoranah ter sodeloval na različnih svetovnih kulturnih in glasbenih festivalih. Njihovo glasbo lahko zasledimo tudi v hollywoodskih filmih, kot sta Spiderman, Blair Witch Project in v priljubljeni ameriški vohunski nanizanki Alias. O glasbeni skupini, ki prihaja iz Trbovelj, so posneti številni celovečerni filmski dokumentarci in več televizijskih dokumentarnih oddaj.

Vrhunski ambasadorji

Zaradi svoje posebne pojave in močnim vplivom na slovensko in jugoslovansko (pa tudi evropsko in ameriško) sceno v osemdesetih in prvi polovici devetdesetih, so danes predmet številnih novinarskih raziskav in doktorskih disertacij, hkrati pa predstavljajo redke slovenske ambasadorje kulture, ki so v svetu dosegli večjo prepoznavnost. Skupino namreč marsikateri domači in tuji vodiči uvrščajo med vrhunske slovenske blagovne znamke.

Nagrade

Laibach je tudi prejemnik številnih kulturnih in medijskih nagrad. Skupaj z neformalno organizacijo Neue Slowenische Kunst, ki so jo soustanovili leta 1984, so leta 1986 prejeli kolektivno nagrado Zlata ptica, leta 1997 je skupina prejela visoko nagrado glavnega mesta Ljubljane za »Izjemne ustvarjalne dosežke doma in v tujini« ter prestižno medijsko nagrado Viktor. Leta 2000 so prejeli še najvišje občinsko priznanje Občine Trbovlje – Prvojunijsko nagrado, leta 2017 pa Zlato piščal za življenjsko delo.

Odlične kritike

Njihovi glasbeni albumi so bili in so še vedno deležni številnih odličnih kritih največjih mednarodnih glasbenih revij. Med drugim je leta 2009 Classic Rock Magazine – ena najvplivnejših britanskih revij za rock glasbo – uvrstila njihovo ploščo Opus Dei v izbor najboljših oziroma najpomembnejših plošč industrijskega rocka. Ta album je bil po izboru mednarodnih glasbenih kritikov v knjigi založbe Universe leta 2005 uvrščen tudi med 1000 najpomembnejših svetovnih glasbenih albumov vseh časov. Koncert skupine Laibach v trboveljski termoelektrarni leta 1990 pa je glasbena revija Wire uvrstila celo v izbor 60. koncertov, »ki so stresli svet«.

Vrhunski koncerti

Med vsemi drugimi zavidanja vrednimi dosežki se lahko pohvalijo, da so leta 2012 s samostojnim koncertom nastopili v londonskem Tate Modern v Turbine Hall. Njihov najbolj odmeven projekt v zadnjih letih pa je bil definitivno obisk Severne Koreje, kjer so na povabilo severnokorejskega Komiteja za mednarodno kulturno sodelovanje ob obeležitvi 70-letnice osvoboditve izpod japonskega jarma v Pyongyangu izpeljali dva koncerta. Koncert v Severni Koreji je bil izjemno odmeven, zaradi njega pa se je skupina znašla tudi na naslovnici New York Timesa.

Vpliv Laibacha

S svojim delom je Laibach vplival  na mnoge druge pomembne svetovne skupine, med njimi usodno tudi na nemške velikane Rammstein. Laibachova matična založba  je znamenita  Mute Records iz Londona, ki je pod svojo streho združila nekatera izrazitejša svetovna glasbena imena, kot so Depeche Mode, Nick Cave, Goldfrap, Moby, Diamanda Gallas, Swans, Kraftwerk, Throbbing Gristle itd.

Savus

Foto: Laibach promo foto

Prejšnji članekRazpršilniki v Zagorju ne bodo bremenili občanov
Naslednji članekIgrišča zaprta