sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

KS Jože Marn

KS Jože Marn je krajevna skupnost, v kateri leži center mesta Zagorje. V njej se vsakoletno odvijajo občinske prireditve, kot sta Zagorska noč in Noč pred nočjo, prav tako vsako leto gosti slavja ob božičnih in novoletnih praznikih. Njena zgodovina je globoko povezana z rudarstvom, le redki krajani pa vedo, da je v njej tudi ogromna podzemna dvorana.

Krajevna skupnost Jože Marn meji na KS Rudnik-Toplice, KS Franc Farčnik in KS Ravenska vas. Čeprav je večinoma v mestu, so nekateri njeni deli bolj podeželski. »Čisto posebna v naši KS je hišna številka Kolodvorska cesta 29, ki je na hribovitem, nedostopnem območju,« pojasnjuje predsednik krajevnega sveta France Pograjc, »tudi naselje Družina je odročno, ne tako zelo, ampak je vseeno odročno – tam ni asfalta, ni vodovoda. In manjka perspektive, ker mladi odhajajo drugam.«

Perkmandeljčeva dežela

Več mladih je v centru mesta, kjer se vsako leto odvija nekaj občinskih prireditev. Tu je tudi Delavski dom Zagorje, zdravstveni dom, pa šole, vrtci in večje trgovine. KS Jože Marn sodeluje pri organizaciji prireditve Perkmandeljc vabi v svojo deželo, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Turističnim društvom Ruardi, KS Franc Farčnik, KS Rudnik-Toplice in KS Kotredež. Prireditev bodo letos pripravili že dvanajstič, kot vedno bo njen del tudi rudarski skok čez kožo in različne igre. Nedolgo nazaj so začeli tudi z nogometnim turnirjem. Zmagovalec dobi prehodni pokal, ki ga lahko obdrži do tedaj, ko Perkmandeljc naslednjič povabi v svojo deželo.

Krajevna skupnost je imela do začetka prejšnjega leta v urejanju še dve cesti, Kolodvorsko in cesto Pograjc-Družina, na katerih so opravljali zimsko službo in redno letno vzdrževanje. Po novem tudi za tidve cesti skrbi občina oziroma Komunala Zagorje.

V krajevni skupnosti je bila, kot v vsem Zasavju, nekdaj močno razvita rudarska industrija. Na to še vedno spominjajo nekateri ostanki rudarskega dela, čeprav, pravi Pograjc, te zgodovine marsikdo ne pozna. Tako malokdo ve, da v Aleksandrovem rovu stoji podzemna dvorana v velikosti zagorske cerkve, ki je danes zasuta. A smiselno bi bilo, pravi Pograjc, da bi bodoči rodovi dvorano obudili v življenje in jo spet naredili uporabno.

Premalo parkirišč

V KS Jože Marn, predvsem v centru mesta, krajanom veliko sivih las povzročajo parkirni prostori oziroma pomanjkanje le-teh. Še posebej pereč je ta problem v času občinskih prireditev in dogodkov v Delavskem domu Zagorje, ko se krajani za parkirna mesta »tepejo« z obiskovalci, nekateri morajo svoje avtomobile umikati, saj na parkiriščih postavijo prireditveni prostor. Pograjcu idej za rešitev teh težav ne manjka, vendar čaka, da bo občina uslišala njihove pobude.

Kljub premalo parkirnim mestom je KS Jože Marn lepa, pravi Pograjc. Obiskovalce bi popeljal skozi park Janeza Drnovška preko obnovljene mestne ploščadi do Cankarjevega trga, ki stoji med Glasbeno šolo Zagorje, Osnovno šolo dr. Slavka Gruma in cerkvijo sv. Petra in Pavla. Pokazal bi jim zagorske spomenike in hribe, popeljal pa bi jih tudi izven meja krajevne skupnosti, saj je tudi v sosednjih KS moč videti marsikaj lepega.

Besedilo in foto: Martina Drobne

Isti avtor