Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu bomo januarja in del februarja objavili sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa bomo dodali še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in objavili v našem tiskanem časopisu. Tokrat nadaljujemo pregled z južnih strani občin. Danes je na vrsti KS Dobovec v trboveljski občini.

Krajevno skupnost Dobovec bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Ervin Renko, člani sveta KS pa so še: Gregor Lavrin, Irena Lavrin, Špela Dolšek, Branko Jamšek, Marjan Jamšek in Sendi Šmitpeter,

Krajevna skupnost Dobovec leži na območju Kumljanskega na nadmorski višini od 300 do 1219 metrov, kolikor je visok najvišji zasavski vrh Kum. »Kum je božja mogočnost nad dolenjsko in zasavsko deželo; z zajetnostjo in širnostjo zagotavlja ljudem po vznožjih varnost in obenem občutek, da se na njem začenjajo prve stopnice do večnosti …« je o Kumu zapisal dr. Matjaž Kmecl, slovenist, literarni zgodovinar in politik, ki se je leta 1934 rodil prav na Dobovcu.

Kum je prijetna izletniška točka s čudovitim razgledom, na njem stojijo oddajnik, planinski dom in cerkev svete Neže. V kraju so še tri cerkve, v centru Dobovca je posvečena sveti Ani, v Završju svetemu Mihi, v Ključevici pa sveti Mariji. Zaradi zanimive geografske razgibanosti, geomorfoloških spomenikov, kulturnih ter zgodovinskih spomenikov in pestrosti rastlinskega ter živalskega sveta je celotno območje zavarovano in razglašeno za Krajinski park Kum, ki je del območja Natura 2000.

Območje se ponaša z učno potjo kumskega brezokca, majhnega svetlo rjavega hrošča iz skupine krešičev, ki živi v razpokah jam in pod kamni zakraselih gozdov Kumljanskega. Obiskovalci lahko obiščejo tudi naravoslovno-zgodovinsko učno pot Prusnik, kjer je bila v času redne plovbe po Savi pomembna oskrbovalna postaja čolnarjev. Spomeniki v centru Dobovca hranijo spomin na izseljence, NOB in osamosvojitveno vojno.

Dobovčani praznujejo svoj krajevni praznik 28. junija v spomin na letalski napad Kuma leta 1991, ki ga je takrat branil 136. samostojni vod TO KS Dobovec. Dobovčani v sodelovanju s Planinskim domom na Kumu zadnjo nedeljo v avgustu pripravijo Kumsko nedeljo. Drugega januarja pa planinci pripravijo tradicionalni novoletni pohod na Kum.

V kraju je veselo tudi pozimi, ko severno stran pobočja proti Kumu pobeli sneg in zaživi smučišče Trotovnik. Dobovško smučarsko društvo na njem vsako leto izvaja zelo obiskane smučarske tečaje.

MD in TPK

Foto: arhiv Savus