ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Krožišče Urgenca

Danes se je pričela gradnja krožišča Urgenca, kot so ga poimenovali na Občini Trbovlje. Najprej so se lotili del na področju igrišča Partizan. Zaradi tega, ker bo otroški del igrišča postal gradbišče, bo območje celotnega igrišča Partizan zaprto.

Začetna dela

Na območju Partizana bodo opravili nekaj gradbenih del, tam bo spravljena gradbena mehanizacija in urejen gradbeni kontejner ter sanitarije za delavce. Hkrati bo območje služilo kot odlagalna podlaga za gradbeni material, ki se bo uporabljal med gradnjo. Na delu otroškega igrišča Partizan že odstranjujejo igrala, saj bo po tej površini začasno potekal promet vozil za stanovalce do stanovanjskega naselja Trg Svobode. Pozneje bodo tam ponovno uredili otroško igrišče.

Zahteven projekt

Gradbena dela ureditve krožišča Urgenca so pričeli po več kot treh letih priprav. »Gre za kompleksen projekt, ki bo sicer zelo posegel v prostor, a le s pravilno ureditvijo dostopa do urgentnega centra bodo lahko občani deležni nujne medicinske pomoči v najboljših pogojih,« so prepričani na Občini Trbovlje.

Ko bodo uredili osnovne stvari, bodo pričeli urejati prostor, kjer je sedaj  cestišče. Zato bodo morali začasno spremeniti prometni režim v tem delu mesta. V času izvajanja del cestni odsek ne bo zaprt, ampak bodo gradbena dela izvajali tako, da bo lahko promet na regionalni cesti potekal izmenično enosmerno.

Zakaj novo krožišče?

Zakaj so se lotili naložbe v gradnjo krožišča Urgenca? Obstoječa prometna ureditev je precej ovirala promet različnih udeležencev, posebej nujnih voženj reševalnih vozil (urgenca, bolnica) in okoliških prebivalcev. Krožišče bo omogočilo boljšo prometno varnost in možnost nadaljevanja poti v vse smeri in iz vseh smeri.

Ob ureditvi cestne infrastrukture se bodo lotili tudi ureditve otroškega igrišča. Po prenovi bo na Partizanu še vedno mivkasto igrišče za odbojko in asfaltna površina za mali nogomet ter košarko.

Ureditev igrišča

»Naš cilj je, da igrišče uredimo tako, da bo varno za otroke in bo otroška igra lahko potekala nemoteno brez vdora vozil. Poleg tega bi radi ohranili čim več obstoječega igrišča in morda dodali še kakšno igralo. Del igral bo popolnoma novih, del pa jih bomo obnovili, da bodo zasijala v novi luči in jih ponovno uporabili. Na igrišču bomo tako našli med obnovljenimi igrali veliko plezalo, sklop gugalnic, ki se bodo prilagodile tako mlajšim kot starejšim otrokom ter dvoje igral na vzmet. Med novimi igrali se bodo znašle 3D živali, motorični most, trampolin, mizica za šah ter dvojna gugalnica na vzmet. Na otroškem igrišču bomo zasadili nova drevesa, ki bodo v vročih poletnih dneh nudila senco, svoje mesto bodo našle tudi klopi in koši za smeti. Poskrbeli bomo še za kakšno presenečenje in tako otrokom ponudili več kot le navadno igrišče,« pravijo na Občini.

Varnost otrok

Za dodatno varnost otrok bodo vzdolž celotnega igrišča namestili pocinkano ograjo, ki bo preprečevala nalet avtomobila v igrišče. Poskrbeli bodo tudi za tiste, ki plezajo po zidu, pa to ne bi smeli. Celoten uvoz na igrišče bo varovala visoka panelna ograja, ki bo onemogočala dostop do vrha zidu. »Cilj prenove otroškega igrišča je otrokom omogočiti uporabno, varno, razgibano in zanimivo igro, skozi katero se bodo učili motoričnih ter miselnih sposobnosti,« so prepričano na Občini.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor