Letos bo prvi maj takšen kot je bil dolga leta. Nič koronski. Nocoj kresovanja, jutri budnice in potem v hribe. Nocoj bo gorelo na večjih kresovanjih, prav gotovo pa bodo kakšen kres zakurili še kje in se pozabavali v manjših druščinah.

Kresovanje na Kipah

Občina Trbovlje nocoj ob 19. uri pripravlja tradicionalno kresovanje na Kipah, kjer bodo zbrane zabavali mladi glasbeniki, ki igrajo pod imenom Polkaholiki. Glasbeno skupino, ki prihaja iz Štajerske sestavljajo brata Matic in Gašper Peršuh ter Rene Soršak in Žiga Kunstič. Igrali bodo tudi Mladi Asi, DJ Zupi jr. in Delavska godba Trbovlje.

V Trbovljah pripravljajo večje kresovanje še v Gaberskem. Prav gotovo pa bodo kakšen kres zakurili še kje in se pozabavali v manjših druščinah.

Kresovanje na Proletarcu

Občina Zagorje danes vabi na kresovanje z zasavsko pop rock zasedbo, ki prihaja iz Kisovca, Folk idoli. Skupino sestavljajo Petra Crnjac, Sašo Marn, Jure Jahn, Rok Podakar in Simon Prašnikar. Kresovanje bo na igrišču Proletarec v Zagorju.

Kresovanja v Hrastniku

Očitno osrednjega hrastniškega kresovanja, ki so ga več kot 30 let prirejali v Prapretnem, letos ne bodo uspeli pripraviti. Bodo pa zato večje kresovanje pripravili pri planinskem domu v Gorah (začenjajo ob 17. uri), kjer bodo za zabavo poskrbeli Quattro Band, in pri planinski koči na Kopitniku, kjer bodo zbrane zabavali Slovenski pjebi (ob 19. uri).

Prvomajske budnice

Prvega maja zjutraj bodo Zasavce budile tradicionalne budnice. Tokrat v živo v vseh treh občinah. Že desetletja za budnice skrbijo izjemni zasavski godbeniki. V Zagorju Pihalni orkester Svea, v Trbovljah Delavska godba Trbovlje in v Hrastniku Steklarska in Rudarska godba. Dolgo časa ne gre tudi brez budnice motoristov, ki se ponavadi zberejo na Izlakah in prevozijo z bučnimi motorji vse tri zasavske občine.

V hribe

Po budnici pa v hribe. Največja fešta bo na Plešah, kjer Občina Zagorje in Turistično društvo Golče pripravljata prireditev ob 11. uri. Za dober začete bo poskrbel Pihalni orkester SVEA Zagorje, za zabavo pa fantje ansambla Spev, ki ga sestavljajo Kristijan Kolenc, Edo Rednak, Boštjan Mežnar, Marko Berzelak in Vili Mravljak. Organizatorja prireditve sta Občina Zagorje ob Savi in Turistično društvo Golče.

Zagorje: kresovanje in budnica, na Pleše in na Zeleno travo

Krajevna skupnost Ravenska vas pa bo letos spet pripravila tradicionalni pohod iz Ravenske vasi na Zeleno travo. Start izpred gasilskega doma v Ravenski vasi bo ob deseti uri.

Zasavci se bodo tradicionalno odpravili tudi na druge zasavske vrhove: na Čemšeniško planino, Kum, Mrzlico, Kal, Gore in Kopitnik. Pa še kam, kamor jih bo nesla pot.

Savus

Foto: arhiv Savus