»Navodila, ki smo jih prejeli od občine in države smo vzeli resno in se jih držali. Takoj, ko je bila razglašena epidemija, smo zaprli šolo, vrtec, gostilne, bifeje ter odpovedali verske obrede. S spremenjenim delovnim časom je ostal odprt samo krajevni urad, pošta in trgovina, ki je vzorno skrbela, da je bila preskrba z živilskimi in drugimi artikli nemotena, tako, da so v našo trgovino prihajali tudi iz drugih krajev,« je povedala predsednica KS Čemšenik Ana Režun.

Krajevna skupnosti Čemšenik, ki jo od leta 2014 uspešno vodi predsednica Ana Režun, spada v občino Zagorje ob Savi. Ima blizu 1300 prebivalcev. Sestavlja jo devet vasi. Meri 20,54 kvadratnih kilometrov in leži v severozahodnem delu občine Zagorje ob Savi. Sodi med najstarejša naselja v občini. Je del Posavskega hribovja, leži na južnem pobočju Velike ali Čemšeniške planine. Vas Čemšenik je središče krajevne skupnosti z okoli 220 prebivalci. Pomembni objekti so Gasilski dom, Prosvetni dom, šola, župnijska cerkev Marije Vnebovzete, poslovilna vežica in Zadružni dom v katerem je trgovina, pošta in urad KS Čemšenik.

V KS Čemšenik, ki je bila nekoč izrazito kmetijsko območje, sedaj je čistih kmetij malo, a polja so kljub temu skrbno obdelana, sadovnjaki negovani, hiše in gospodarska poslopja pa urejena, so torej, kot pravi predsednica KS Ana Režun, epidemijo koronavirusa mirno in uspešno preživeli.

Režun: »Problemov s starejšimi in mladimi nismo imeli, saj so pri nas na podeželju starejši ljudje doma, v oskrbi v razširjenih medgeneracijskih družinah. Mlade pa smo zaposlili tako, da so s prostovoljnim delom prepleskali lesene avtobusne postaje in druga obeležja ter očistili pohodne poti, ki so jih nasmetili ljudje, ki so prišli od drugje. Pohodne poti so bile tako množično obiskane, da smo jih morali s pomočjo občine zapreti. Skratka, življenje je pri nas na vasi, kljub epidemiji, potekalo dokaj normalno. Ljudje so posamično ali na ustrezni razdalji in z veliko mero opreznosti normalno delali na njivah, v sadovnjakih in gozdovih. Lahko rečem, da smo epidemijo mirno in uspešno zvozili, tudi zato, ker živimo v sožitju eden z drugim.«

Janez Platiše / Seniorske novice

Foto in video: Janez Platiše