Zasavje je bogato s kulturniki, katerih življenje pa je v teh dneh obrnjeno na glavo. Zaradi ukrepov, ki prepovedujejo javno zbiranje, so mnogi ostali brez dela. Povprašali smo jih, kako se spopadajo s trenutno situacijo.

Vlado Garantini, pesnik:

»Najprej pohvala, lepo od vas, da vključujete tudi domače kulturnike, zlasti zdaj, ko so potrebni spodbude, posebno tisti, ki so jim dohodki zelo priškrnjeni, jaz sem pač amater.

Pišem, ker me k temu priganja notranja nuja. Krivice, stiske, posebnosti, narava, ljudje, so mi vedno dajali zagon, da sem pesnil, in to počnem tudi zdaj.

Ta virus je grdo oskrunil svet, zato morda zdaj še bolj intenzivno berem, premišljujem, spremljam dogajanje doma in po svetu, pa tudi pišem

Strah me je za svoje otroke, vnuke, najbližje, prijatelje, pa tudi za druge.

Zase se ne bojim preveč, ker sem že v primernih letih za odpis.

Zdaj je pravi trenutek, da bodo odgovorni šli vase, so v zelo primernih letih, pesnik Gradnik je smrt zelo čislal: /smrt, si najskrivnostnejša ljubezen/.

Ves svet smo okužili: vode, zemljo, zrak, ljudi. Kazen je morala priti. Žalostno, a resnično.

Čas je za nove pomladnike. Znanost mora dobiti glavno besedo  v politiki, gospodarstvu, v naravi, v vsakdanjem življenju. To bojevanje bo dolgotrajno,, neusmiljeno, težko, polno žrtev in odpovedovanja.

V ljudi se morajo vrniti gesla francoske revolucije: svoboda, enakost, bratstvo.

Zdaj se črno na belem vidi, kakšne gromozanske milijarde je pokradla ‘elita’, jih skrila  v različne kotičke sveta, zdaj pa jih »radodarno vrača«, ker se ji tresejo riti.

Ta čas je krut, a najbrž potreben, za premislek, za potovanje v človečnost, za očiščenje in pomlajenje/novi človek vstal bo iz človeka/za kapitalizem z bolj človeškim obrazom.

No tako razmišljam jaz, že precej v letih, po duši in telesu bolj kmečki človek z nekaj tudi skritega vrta, kjer pogosto praskam po zemlji, da je čisto ne pozabim, skrbim za ptice, občudujem mogočna drevesa in rožice, opazujem, kako minevajo letni časi in čakam, da pride pome tista Gradnikova najskrivnostnejša ljubezen, pa zdaj vseeno upam, da še ni pravi čas.«

Foto: BG