četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Koronavirus in kultura: Simon Tanšek

Zasavje je bogato s kulturniki, katerih življenje pa je v teh dneh obrnjeno na glavo. Zaradi ukrepov, ki prepovedujejo javno zbiranje, so mnogi ostali brez dela. Povprašali smo jih, kako se spopadajo s trenutno situacijo.

Simon Tanšek, samozaposlen filmski snemalec:

»Delujem na področju filma. Finančna sredstva za film so v Sloveniji že v osnovi mala, sedaj bodo še po vsej verjetnosti še manjša, saj bo po vsej logiki zopet nastala recesija. Zaradi nastale situacije so se po Evropi vsa snemanja in priprave na filmske projekte ustavile, seveda mi nismo izjema. Kot vemo, se bo državni proračun na vseh področjih zmanjšal za 30 %. Jaz bi moral v sredini maja 2020 začeti nov celovečerni film, del filma naj bi se snemal tudi v tujini. Ne bom ga, saj je start snemanja že prestavljen nekam v prihodnost. Ustavile so se tudi priprave. Kdaj bomo nadaljevali z delom, ne vem. Snemanje je skupinsko delo, igralci so tudi v fizičnem stiku. Projekcije v kino dvoranah so trenutno prav tako ustavljene in mislim, da bodo še nekaj časa po ukinitvi izrednega stanja. Masovne prireditve bodo verjetno še naprej prepovedane, gledanje filmov doma na ekranu pa gledalcu prinese drugačno izkušnjo kot gledanje na velikem platnu.

Ker kot zunanji sodelavec predavam tudi na AGRFT imam sedaj dovolj časa za poučevanje po novi ‘brezstični’ on-line metodi. Spoznavam in se učim novih metod, tako kot vsi, ker nam drugega ne preostane. Moramo se seveda prilagoditi.

Kakšna bo prihodnost? Ali se bomo vrnili v srednji vek ali pa bo zopet razcvetela renesansa? Nihče ne ve, toda tretje opcije ni.

Za vsesplošni napredek družbe je zelo pomembna duševna hrana – kultura. V Sloveniji že 20 let z velikim pospeškom padamo v kulturno luknjo. V kolikor vlada ne bo sprejela še dodatnih odlokov, poleg teh finančnih tromesečnih pomoči, za pomoč kulturi bomo dosegli dno. Na dnu pa je umazan in okužen živi pesek, ki nas bo pogoltnil.

Ker se stanje spreminja iz dneva v dan … tole je bilo napisano 25. marca 2020 dopoldne.«

 

Isti avtor