Zasavje je bogato s kulturniki, katerih življenje pa je v teh dneh obrnjeno na glavo. Zaradi ukrepov, ki prepovedujejo javno zbiranje, so mnogi ostali brez dela. Povprašali smo jih, kako se spopadajo s trenutno situacijo.

Neva Marn Hafner, učiteljica, pevka in saksofonistka:

»V teh dneh imam pred seboj kar nekaj novih izzivov. Tistega o pomoči svojim otrokom pri delu za šolo doma niti ne bom omenjala, saj se s tem sooča večino staršev. Me pa kar precej zaposluje način, kako bom s svojimi učenci izvedla pouk na daljavo; moja primarna služba je namreč poučevanja saksofona in kljunaste flavte. V ta namen je bilo opravljenih že kar nekaj pogovorov, dopisovanj in testiranj z učenci in njihovi starši, tako, da bomo, upam, lahko v ponedeljek pričeli s poukom. Moram priznati, da se me ob tem lotevajo mešani občutki. Tesnobni zaradi vzroka za novi način, po drugi strani pa pozitivno vznemirjenje zaradi novih izkušenj, upam, da karseda prijetnih in pozitivnih. Kot pevka in saksofonistka pa se s situacijo seveda soočam na drug način. Takoj po objavi ukrepa o zapiranju šol in odpovedi prireditev smo namreč tudi s Pihalnim orkestrom Svea začasno prenehali z vajami, odpadli so načrtovani nastopi, hkrati pa je onemogočeno pripravljanje novih materialov, saj se s klaviaturistom ne moreva dobivati na vajah in snemanjih. Prav tako se soočava z dilemo glede organizacije nastopov in dogovarjanja o le-teh v prihodnosti, saj nihče ne ve, kako dolgo bo trenutna situacija trajala. No, ravno včeraj so vseeno že privrele na dan nove ideje in načini, kako lahko vseeno ustvarjamo in našo glasbo delimo z drugimi, tako, da upam, da bova z Robijem lahko kmalu kaj zapela in zaigrala tudi širšem občinstvu, ne le ožji družini.

Zaenkrat vam v priponki prilagam prvi posnetek, upam, da jim kmalu sledijo še drugi. Avtor besedila je Rudi Medved, avtor glasbe pa Milan Kuder; je pa to neuradna himna Zagorja … ”

Foto: osebni arhiv