Predsednice in predsednike zasavskih KS smo povprašali, kako se v posameznih krajevnih skupnostih spopadajo s koronavirusom. Kako kot predsednice in predsedniki spodbujajo krajane k upoštevanju ukrepov in priporočil in ali organizirajo pomoč za ranljive skupine. Zanimalo nas je še, kako epidemija koronavirusa vpliva na njih osebno. Vsak dan objavljamo njihove odgovore.

Željko Železnik, predsednik KS Rudnik Toplice, Zagorje:

Foto: osebni arhiv

“Žal se je nevidni sovražnik prikradel tudi v naše kraje in za nekaj časa ustavil našo skupnost.

V skrbi za naše krajane smo člani sveta KS že v prvih dneh meseca sprejeli odločitev, da odpovemo prireditev ob dnevu žena in ob materinskem dnevu, pobudi oz. priporočilom pa je sledila tudi krajevna organizacija združenja za vrednote NOB in odpovedala letni zbor članstva.

Ob tem smo se dogovorili tudi, da pomoč v obliki prostovoljstva, v kolikor bo ta potrebna, ponudimo območnemu združenju RK.

Verjetno smo si vsi, v dnevih hitenja, ki ga prinaša današnji svet rekli, če bi le imeli več časa, bi … Sedaj je ta čas na voljo. Čas za tiste malenkosti, ki jih drugače ne bi uspeli postoriti. Čas zase. Ponoreli svet nam premalokrat ponudi takšno priložnost, ki jo lahko izkoristimo za brezskrbno, vendar odgovorno pot v naravo, ponovno prebiranje najljubše knjige, čas za najljubši hobi in seveda čas za naše najbližje. Izkoristite ta čas, da vam bo kljub neprijetni izkušnji ostal v karseda lepem spominu.

Tako kot toliko neprijetnih stvari v zgodovini, bomo skupaj premagali tudi to, predvsem pa moramo ohraniti človečnost in ponuditi pomoč tistim, ki jo bodo morebiti potrebovali.

Situacije ne smemo jemati zlahka. Trenutno majhno število obolelih v naših krajih nam lahko prehitro da lažni občutek varnosti. Zato pozivamo vse, da se obnašajo odgovorno, držijo priporočil vlade RS in sledijo informacijam, ki jih najdejo na spletni strani občine Zagorje ob Savi ali na Facebook strani KS.

Iskrena zahvala tudi vsem delavkam in delavcem, ki v teh dneh ne morejo ostati doma zaradi svojih poklicev in ki skrbijo za našo varnost in omogočajo, da življenje teče dalje.”

Foto (naslovna): Željko Železnik