V petek, 7. julija, so se na Ministrstvu za infrastrukturo sestali ministrica Alenka Bratušek s sodelavci, župan Hrastnika Marko Funkl, župan Zagorja Matjaž Švagan, podžupan Trbovelj Koprivc in direktor RRA Zasavje Jani Medvešek. Pogovarjali so se o enem najbolj pomembnih projektov za razvoj Zasavca: cesti Hrastnik-Zidani Most.

»Cesto Hrastnik–Zidani most bomo začeli graditi leta 2025,« je obljubila ministrica Alenka Bratušek. Gradnje se bodo lotili v treh sklopih. Če bodo z deli nadaljevali kontinuirano, bo gradnja trajala nekaj več kot pet let.

Letos so na Ministrstvu za infrastrukturo zagotovili dodatnih 400 tisoč evrov za pripravo projektne dokumentacije. Ministrica je povedala, da nameravajo razpis za izvajalca gradbenih del objaviti konec prihodnjega leta, gradnjo prvega odseka v občini Hrastnik, vrednega 40 milijonov evrov, pa pričeti v letu 2025.

Naslednja odseka potekata v občinah Laško in Radeče in sta zaenkrat le v načrtih, na ministrstvu pa še niso dajali bolj določnih odgovorov, kdaj se jih država namerava lotiti. Zaenkrat nameravajo graditi s slovenskim denarjem iz državnega proračuna, saj zaenkrat Evropska komisija ni naklonjena gradnji cestnih odsekov z evropskim denarjem. Prioriteta so železnice.

Zasavski udeleženci sestanka so bili po njem zadovoljni, saj so dobili vsaj zagotovilo, da se zadeve premikajo. Cesta je namreč kot državna cesta ena najslabših v državi. Cestišče je ozko in nevarno, na več odsekih še vedno poteka enosmerno s semaforjem. Pa še promet s tovornjaki je po tej cesti onemogočen.

Župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan je spomnil, da se je v času, ko se Zasavci zavzemajo za gradnjo sodobne ceste od Zidanega Mosta do Hrastnika, zamenjalo že 14 ministrov. Vsi po vrsti so se zavedali, da je ta cesta izjemno problematična, kaj dosti pa se ni premaknilo.

»Povezava Hrastnika proti Posavju je resnično slaba. To je slabo tudi za naše gospodarstvo, zato pozdravljamo potezo ministrstva,« je podaril hrastniški župan Marko Funkl in dodal, da bodo v Hrastniku tako veseli začetka del, da bodo ministrico in njeno ekipo takrat pozdravili z rudarsko in steklarsko godbo.

Zadovoljna sta bila tudi podžupan občine Trbovlje Rok Koprivc in direktor RRA Zasavje Jani Medvešek, ki je izrazil upanje, da bo dogovor o gradnji veljal ne glede na to, kakšne bodo politične razmere v državi.

Savus

Foto: arhiv Savus