»V Kolesarskem klubu Zagorska dolina smo v letu 2019 pričeli z dejavnostmi za vzpostavitev prvega gorsko kolesarskega parka v Zasavju, ki bo potekal na pobočju hriba Cilenca nad Športno rekreacijskim centrom Evropark v Zagorju ob Savi. Čez leto smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in soglasja, tako da smo v klubu,  manjšim zamikom zaradi epidemije v maju 2020 začeli z gradnjo prve namenske gorsko kolesarske poti,« pravi predsednik KK Zagorska dolina Andraž Grum.

Gorsko kolesarski park Cilenca Trails, ki je plod sodelovanja z Občino Zagorje ob Savi, se bo razprostiral na kar 16 hektarjih, ponujal bo 6 gorsko kolesarskih poti za vse stopnje znanja, urejen bo tudi manjši »skills park«, kjer se bodo lahko kolesarji spoznali z osnovami gorskega kolesarstva. Za to bo poskrbel strokovno usposobljen kader kluba. Ustvarjalci parka želijo je kar najbolj približati gorsko kolesarstvo širši javnosti in gorskim kolesarjem zagotoviti namenske poti, ki bodo omogočale varno in nadzorovano vožnjo ter odlične pogoje za trening. »Cilenca Trails park je zasnovan za vse stopnje znanja, težavnost vsake poti je drugačna, kar omogoča postopno spoznavanje veličin športa ter možnost varnega napredovanja v vožnji. Uporaba parka bo za vse obiskovalce brezplačna, gradnjo in nadaljnja vzdrževalna dela pa bodo izvajali člani Kolesarskega kluba Zagorska dolina skupaj s prostovoljci,« pravi predsednik KK Zagorska dolina Andraž Grum.

V sklopu gradnje bodo uredili in očistili obstoječe pešpoti, ki bodo namenjene pešcem in bodo služile kot dostop na vrh parka. Vse poti bodo označene s tablami, morebitna križanja kolesarske s pešpotmi pa bodo uredili na odsekih, kjer je hitrost kolesarjev zmanjšana.

Po otvoritvi parka, ki je predvidena za pomlad 2021, bo obiskovalcem na voljo tudi možnost tečajev gorskega kolesarstva, mala šola kolesarstva, planirana pa je tudi vzpostavitev izobraževalnega centra v sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije. Na območju ŠRO Evropark je Občina Zagorje ob Savi v sodelovanju s Kolesarskim klubom Zagorska dolina pred štirimi leti uredila pumptrack poligon Pumptrack Zagorje, nove gorsko kolesarske poti pa bodo odlična nadgradnja in bodo v smiselno celoto povezale oba poligona. Cilenca Trails park bo tako postal središče kolesarstva v regiji in izhodišče za vse oblike kolesarstva v občini.

Za več informacij o projektu lahko obiščete spletno stran Cilence Trailsa. »V klubu vabimo prav vse prostovoljce, ki bi se želeli priključiti projektu, da nas kontaktirajo. Projekt so omogočili in ga podpirajo: Občina Zagorje ob Savi, Zavod za šport Zagorje, Slovenski državni gozdovi, Zavod za gozdove Slovenije, Kolesarska zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Mladinski center Trbovlje in Mladinski center Zagorje,« še dodaja Andraž Grum.

Savus

Foto: arhiv Kolesarski klub Zagorska dolina