Aktivno delovanje Zveze kmetic Slovenije (ZKS) je še kako pomembno za ozaveščanje, kako pomembna je kmetijska panoga, pa tudi za izboljšanje statusa kmetic.

V reportaži boste slišali, katere aktivnosti organizira ZKS s pomočjo posameznih društev kmetic, kako gledajo na delovanje slovenskih kmetij in tudi na prehransko krizo zaradi vojne v Ukrajini. Mihaela Blatnik je opozorila: “V šoli bi moral biti večji poudarek, kako spoštovati zemljo. Ne samo, da nekaj pridelaš, ampak, da ne delaš škode, ko greš na pohode, da pospraviš za sabo. Po gozdovih in travnikih.” Tega njenega nasveta ali opozorila smo se seveda pohodniki držali.

Nekatere naše sogovornice so predstavile svojo kmetijsko dejavnost in opozorile na prenizke odkupne cene. Ob spremljanju reportaže boste videli, kako je potekal pohod iz Rogle preko pohorskih planin in po s koreninami poraslih gozdnih tleh do znamenitih Lovrenških jezer in ob koncu tudi, kako se kuha znameniti pohorski lonec.

Pred kamero pa smo poleg Irene Ule, predsednice ZKS, povabili tudi nekaj dosedanjih kmetic leta in drugih zanimivih sogovornic. Pred kamero smo povabili Andrejo Rubin, Jožico Gričnik, Mihaelo Blatnik, vodičko pohoda Štefko Gorenak, Sonjo Drnovšek, Olgo Grabnar, Jožico Lokošek, Karolino Črešnar, Danijelo Pavlič. Več pa v reportaži.

Igor Gošte

Foto: Igor Gošte