Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Petek, 12. avgusta 2022


Vreme

Danes bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 °C. Razglašena je velika požarna ogroženost v naravi.

Jutri bo deloma sončno, predvsem v južni in vzhodni Sloveniji občasno zmerno do pretežno oblačno. Še bo nastala kakšna ploha ali nevihta. V nedeljo bo povečini sončno, več zmerne oblačnosti bo lahko na severovzhodu. V ponedeljek bo sončno in vroče.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.

V Hrastniku bo od 8. do 15. avgusta med 7. in 17. uro precej moten promet mimo TKI Hrastnik. Cestišče bo delno, kratkotrajno pa tudi popolnoma zaprto za promet na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo zaradi rušenja.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Zagorje

Petkovi poletni večeri – Igor in zlati zvoki

V okviru Petkovih poletnih večerov bodo danes ob 20. uri na mestni ploščadi v Zagorju pripravili koncert ansambla Igor in zlati zvoki ob njihovi 30 letnici. Igor Podpečan je zbral okrog sebe prave muzikante in njegov ansambel je eden najboljših na svetu, ki nadaljuje Avsenikovo tradicijo kvintetovske narodnozabavne glasbe. Prav gotovo bo ansambel zaigral kopico uspešnic iz treh desetletij delovanja (Naš ata ni copata, Zlatolaska, Čestitke in pozdravi, Gasilec moj, Lunco bom vprašal, Kavboj Joe, Vse v življenju se obrne, Halo Evropa …), predstavili pa se bodo tudi z novim pevcem Davidom Duhom.


HI festival Hrastnik

V Hrastniku se bo dva dni odvijal HI festival. Danes bo na glavnem odru glavna skupina Big Foot Mama (22. do 23.30). Ob 21. uri se bo pričel koncert skupine 21.00 – 22.00 Alo!Stari ob 23.30 do dveh ponoči pa bodo žagali domačini: Warning.

V Kompreshausu bodo po urah igrali: 20.00 – 21. 00 GF Shoyu, 21.00 – 22. 00 Robert Lauerto, 22. 00 – 23.30 Veztax, 23.30 – 01.00 Gumja in 1.00 – 2.00 Lilson.

V Hi Village stagu pa bo program naslednji: 10.00 – 11.30 Trims, 11.30 – 12.30 Neo b2b Rasky, 12.30 – 13.30 Lara Lens, 13.30 – 14.30 Soundmasterz, 14.30 – 15.30 Arco, 15.30 – 16.30 Yan Bauman, 16.30 – 17.30 Schmirnof in 17.30 – 19.00 Doublez.


Johnny & Tex Band

MK Katastrofa pripravlja na športnem igrišču Potoška vas že deseti Nuclear Weekend. Ob 20.30 uri se bo pričel koncert skupine Johnny & Tex Band. Skupina deluje že deset let. Igrajo predvsem rock, yu rock, in country glasbo.


Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes v okviru Poletnega sončkanja za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo danes najbolj zaželjeno dejavnost: sončkanje na mestni plaži.

Čez soboto in nedeljo ni organiziranih dejavnosti za otroke v okviru DPM. Na vrsti so starši, da pričarajo otrokom lepe počitniške dni.


Počitnice z ZLU in DPM Zagorje

Zasavska ljudska univerza in Društvo prijateljev mladine Zagorje med počitnicami vsak petek pripravljata od 10. do 12. ure v parku pred ZLU na Cankarjevem trgu športne in družabne igre.

Ob sobotah in nedeljah pa počitek. Starši, na vrsti ste vi.


ZPM Hrastnik

ZPM Hrastnik za otroke danes pripravlja obisk živalskega vrta v Ljubljani. Ob 8. uri se bodo udeleženci zbrali na dvorišču OŠ NHR Hrastnik in se odpeljali v Ljubljano. V živalskem vrtu si bodo ogledali in spoznavali različne vrste živali, se igrali na igralih, … Na dvorišče OŠ se bodo vrnili okrog 14. ure.


ZMŠT – Poletna osvežitev

ZMŠT Trbovlje pripravlja od 16. do 19. ure prireditev Poletna osvežitev z DJ-jem in Open club na letnem kopališču v Trbovljah.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).


Kino DDT Trbovlje

Hiter kot strel

ob 18. uri

Akcijski triler (ZDA, Japonska), izvirni naslov Bullet Train (2022). Režija: David Leitch, scenarij Kôtarô Isaka, Zak Olkewicz, igrajo: Brad Pitt, Sandra Bullock, Aaron Taylor-Johnson, Joey King, Michael Shannon, Hiroyuki Sanada

Pet morilcev na hitrem vlaku ugotovi, da imajo njihove misije nekaj skupnega … V filmu Hiter kot strel (Bullet Train) je Brad Pitt Ladybug, nesrečni plačani morilec, ki hoče za vsako ceno mirno izpeljati nov posel, potem ko se jih je že čisto preveč izjalovilo. Toda zdi se, da ima usoda drugačne načrte, saj ga nova naloga pripelje v navzkrižje s smrtonosnimi nasprotniki z vseh koncev sveta – s povezanimi in hkrati nasprotujočimi si cilji – na najhitrejšem vlaku na svetu. V bliskoviti akciji Davida Leitcha, režiserja uspešnice Deadpool 2, je konec poti šele začetek v divji adrenalinski vožnji po sodobni Japonski.


Nak

ob 20.30 uri

Ameriška grozljivka, izvirni naslov Nope (2022), režija in scenarij Jordan Peele, igrajo: Barbie Ferreira, Keke Palmer, Daniel Kaluuya

Prebivalci izoliranega mesta v Kaliforniji – med njimi lastnika ranča, brat James in sestra Jill Haywood – so priča nenavadnemu in grozljivemu odkritju. Preseneti jih prisotnost neznanega letečega predmeta …


Delavski dom Zagorje – kino

Thor: Ljubezen in grom

ob 19. uri

Ameriška akcijska pustolovščina bo na sporedu ob 20.00 uri. Izvirni naslov Thor: Love and Thunder (2022). Režija Taika Waititi, scenarij Stan Lee, Jennifer Kaytin Robinson, Taika Waititi, igrajo: Chris Hemsworth, Karen Gillan, Natalie Portman, Taika Waititi, Christian Bale

Thor se tokrat v novem, težko pričakovanem nadaljevanju zgodbe, odpravlja na potovanje iskanja notranjega miru. Njegovo predčasno upokojitev prekine galaktični morilec, Gorr, ki si želi izumrtje bogov. Ko se odpravi na boj proti novi grožnji, na pomoč povabi Valkyrie, Korga in nekdanje dekle Jane Foster, ki – na Thorovo presenečenje – nerazložljivo uporablja Thorovo mogočno čarobno kladivo Mjolnir. Skupaj se podata na grozljivo kozmično pustolovščino, da odkrijeta skrivnost maščevanja Gorra in ga ustavita, preden bo prepozno.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Svetovni dan mladine

Generalna skupščina je 17. decembra 1999 potrdila predlog svetovne konference ministrov, ki so odgovorni za mlade, da se 12. avgust razglasi za svetovni dan mladine. Na svetovni dan mladine se izpostavlja pomen težnje mladih po lastni identiteti in smislu ter po iskanju svojega prostora v svetu. Mladi, ki so polni energije in radovednosti, lahko pripomorejo k spremembi slabih družbenih odnosov in prekinejo krog nasilja ter diskriminacije, ki se prenaša iz generacije v generacijo.


Mednarodni dan srednjega otroka

Biti najstarejši otrok ima svoje prednosti, biti najmlajši tudi, biti v sredini jih pa pravzaprav nima – razen seveda, da imate svoj lastni praznik in se lahko ves dan brez slabe vesti pustite razvajati.


Savus