V okviru skupnega projekta Ministrstva za okolje in prostor, Direkcije RS za Infrastrukturo in SŽ-Infrastruktura, na železniških postajah in postajališčih poteka urejanje parkirnih prostorov za kolesa, ki bodo brezplačna za javno uporabo.

Za zagotovitev večje dostopnosti javne železniške infrastrukture in izboljšanje konkurenčnosti storitev železniškega prevoza bodo zagotovili tudi površine, namenjene izposoji in polnjenju električnih koles.

Ena od izbranih železniških postaj je tudi trboveljska, saj po kriterijih Slovenskih železnic sodi med postaje višjega ranga in opremljenosti, kar je odvisno tudi od frekventnosti postaj. S projektom želijo Slovenske železnice izboljšati povezanost kolesarskega in železniškega prometa in hkrati spodbuditi ljudi k uporabi vlakov in koles. Po zaključku del bo na trboveljski železniški postaji na voljo več parkirnih mest za kolesa, od tega jih bo polovica pod nadstrešico, uredili pa bodo še 10 dodatnih mest za električna kolesa.

Občina Trbovlje pa je tudi sama pristopila k projektu urejanja železniške postaje, saj je med drugim letos uredila večje število parkirišč za osebna vozila.

V drugi fazi urejanja parkirnih mest za kolesa sta med 27 slovenskimi občinami še Litija in Zagorje.

Savus                                                                             

Foto: Občina Trbovlje