Zamrzovanje je odličen način, da se izognemo metanju hrane v koš. Pa vendar je lahko že samo dejanje zamrzovanja živil okolju škodljivo. Zamrzovalnik je namreč del kuhinje, kjer se večina najtežje odpove plastiki. Tako se v zamrzovalniku največkrat znajdejo živila v plastični foliji, plastičnih vrečkah, plastičnih posodah …

Morda se vam zdi, da se je v zamrzovalniku plastiki težko ali pa celo nemogoče izogniti. Pa to sploh ni res. Živila, tako trdna kot tekoča, lahko zamrznete tudi v stekleni embalaži – če boste upoštevali nekaj enostavnih napotkov, ni bojazni, da bi vam steklo v zamrzovalniku počilo.

Pri trdnih živilih, kot so oreščki, sadje in zelenjava v kosih in podobno vam ni potrebno skrbeti. Živilo enostavno pretresite v steklen kozarec in ga postavite v zamrzovalnik. Zadeva postane samo za odtenek bolj tvegana, ko zamrzujete tekočine. Živila, ki vsebujejo veliko vode (na primer juhe, omake …) se bodo ob zamrzovanju raztezala, zato poskrbite, da bo v kozarcu dovolj prostora. Izberite kozarce s širokim ustjem in jih pri zamrzovanju tekočin nikoli ne napolnite čisto do konca, temveč na vrhu pustite nekaj centimetrov prostora.

Odmrzovanja katerega koli živila se lotite počasi. Nikar ne postavljajte kozarca neposredno iz zamrzovalnika v vročo vodo, saj bo zagotovo počil. Najbolje bo, da kozarec za nekaj ur postavite v hladilnik.

MD

Foto: arhiv Savus