nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Kako se spopasti z neznanim?

Ozri se v nebo. A veš, kaj je tam? Ko pogledaš okoli sebe, hitro ugotoviš, da je okoli tebe vse polno neznanega, negotovega. Edino, kar je gotovo, so stvari, ki so ti poznane. Stvari, ki si jih izkusil in veš, da obstajajo. Stvari, na katere se znaš (naučeno) odzvati.

Ali veš, kaj je tam na nebu?  Vir fotografije

Mnogi se v stiku z negotovostjo počutijo nemočne. Pogosto je takrat najlažje poseči po raznih ‘pripomočkih’ in substancah, ki hitro ubijejo občutek negotovosti. Vendar pa mir v glavi traja le kratek čas, pripomočki pa povzročajo vse močnejšo potrebo po ponavljanjočem ‘ubijanju’ neprijetnih občutkov.

Kako se torej spopasti z negotovostjo in neznanim?

Tako, da se usedeš vanjo. Negotovost obvladaš tako, da se spustiš vanjo, se začneš ozaveščati in spoznavati z vsem, kar je tam. Tako, da v igri življenja dosežeš novo stopnjo. V to neznano območje posvetiš z zavedanjem, in tako razsvetliš pogled.

Če bežiš pred negotovostjo, če ne dovoliš, da se bi se nanjo navadil, se zapiraš pred vsem in odločiš ostati zaprt v svojem malem mehurčku domačega.

Negotovosti bi se morali veseliti in biti hvaležni. V njej se rojevajo nove možnosti in potenciali!

Na nek način je to podobno sedenju v savni. Kak smisel ima, če se boriš z negotovostjo (ali vročino v savni)? Ta postane samo še bolj močnejša in neznosna. Če pa jo sprejmeš in dovoliš, da te ‘očisti,’ ji pustiš, da naredi, kar mora.

Ko razumeš, da se lahko ob tem zabavaš, se začneš učiti novih stvari in uživaš v njenih prednostih. Negotovosti se je treba odpreti, da vidiš nove priložnosti.

Na cesti vidiš nov avto in si rečeš: “Kak dober avto, tega pa ne poznam.” In v kratkem ga vidiš povsod. Kot, da ko se zaveš neznanega, ko ti postane poznano, to vse pogosteje vidiš okoli sebe.

Priložnosti se začnejo kazati in odpirati okoli tebe. Na primer, če se ne odpreš za možnost zaslužka na spletu, ga ne moreš zaslužiti. Še en primer fiksne miselnosti proti miselnosti rasti. Treba je samo sprejeti možnost, se odpreti in zaupati v proces. Moraš se predati in verjeti, da je življenje obilno in polno priložnosti. Ker resnično je.

In globje ko se spuščaš v negotovo, bolj spoznavaš nove možnosti in priložnosti. spoznavali boste to po poti, globlje ko boste šli v neznano.

Gre za koncept življenja na robu svojih zmožnosti. Živeti je treba na robu cone udobja. Dejansko gre manj za poglabljanje v negotovost in bolj za odmikanje motečim dejavnikom. Pomembno je poslušati sebe in slediti življenju, s čim manj vpliva (modernih) motečih dejavnikov, ki nam kradejo energijo.

. . .

Poznaš občutek, ko se znajdeš na neznanem terenu? Ko ne veš, kaj pričakovati in kaj se bo zgodilo? Vse to je del življenja in včasih se nam vsem zazdi, da ne gre več naprej.

Takrat pogosto pomaga že pogovor. Pogovor, kako sprejeti negotovost. Ker ta odpira vrata potencialu in novim priložnostim, ki jih še ne poznaš.

Tak pogovor koristi vsem sogovornikom. Tako si širimo pogled, preverjamo, kaj res deluje ter tako skupaj napredujemo.

Pa saj ‘zastonj kosilo’ v resnici ne obstaja. 😉

(navdih Dan Koe)

Borut Kmetič


Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Isti avtor