Udarec za prvi marec. No ja, v Zasavju ne bo sile. Redne sredine dejavnosti in otvoritev zanimive fotografske razstave v Zagorju. Sicer pa je danes kar nekaj dni, vpisanih v koledar: svetovni dan civilne zaščite, dan zaščite konjev, mednarodni dan prašičev in, opaaaa, ne pozabite tega – svetovni dan komplimentov. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 1. marec 2023


Vreme

Danes bo na zahodu in severu sprva delno jasno, drugod bo oblačno. Na jugu bo že dopoldne rahlo snežilo, popoldne in v noči na četrtek pa bodo rahle padavine zajele večji del Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 0, najvišje dnevne od 1 do 4 °C.

V četrtek bo oblačno, rahle padavine bodo postopno ponehale. V petek bo v zahodni Sloveniji deloma sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih izklopov na vodovodnem omrežju.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Golovec, Piškovec, IBT, TIOT, od 10. do 13. ure iz TP Spodnje Svine (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Foto galerija F 2,8

Fotografska razstava Ferci, ovce in še kaj

Danes ob 18. uri bodo v Foto galeriji F 2,8 odprli fotografsko razstavo Nevenke Flajs z naslovom Ferci, ovce in še kaj. Fotografinja Nevenka Flajs na zanimiv in svojstven način prikazuje Ferske otoke, kjer so zunaj praktično edina živa bitja ovce. Potopisna zgodba pa je začinjena tudi z vremenom in obilico vode, kar daje predstavljenim fotografijam še poseben čar.

Nevenka Flajs je posavska fotografinja, slikarka in grafična oblikovalka. Svojo kreativnost izraža na vseh treh področjih, znanje pa uspešno deli na različnih delavnicah za mlade in malo manj mlade. Je članica Kulturnega društva Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu in Društva za umetnost Kum, kjer je še posebno aktivna pri izvedbah tradicionalnega ex tempora Art Kum.


MC ZoS

Telovadba za zlata leta

Pod okriljem Mladinskega centra Zagorje ob Savi vsako sredo od 17. ure dalje pod vodstvom Milana Bedrača v dvorani MC ZoS (Proletarec) poteka tudi Telovadba za zlata leta. Vadba je namenjena vsem, ki želijo z aktivnim življenjem v prijetni družbi popestriti svoj vsakdan in izboljšati kakovost svojega življenja. Poudarek je na krepitvi globokih mišic trupa, ki so pomembne za pravilno pokončno držo in zdravo ter gibljivo hrbtenico. Vadba vključuje tudi vaje za koordinacijo telesa, za pridobitev vzdržljivosti, za moč in gibljivost celega telesa ter pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju.


Knjižnica Antona Sovreta

Kufe klub

Projekt je namenjen uporabnikom knjižnice, ki imajo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja, poslušanja, raziskovanja, so vedoželjni, ustvarjalni … Gre za druženje, krepitev medsebojnih odnosov in solidarnosti ter spodbujanje medgeneracijskega povezovanja in prostovoljstva. Aktivnosti in tematike imajo poudarek na domoznanstvu. Kufe klub bo odprl vrata v knjižnici danes ob 10. uri.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea je na ogled koprodukcijska razstava v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstava bo odprta do 3. marca. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan civilne zaščite

Prvega marca povsod po svetu zaznamujemo svetovni dan civilne zaščite. Zaznamujemo ga že od leta 1990, ko ga je Mednarodna organizacija za civilno zaščito (ICDO) uveljavila na prvi marec. Namen svetovnega dneva je krepitev zavesti ljudi o pomembnosti vloge civilne zaščite pri odzivanju na vsakodnevne in raznovrstne nesreče in katastrofe.


Dan zaščite konjev

Danes, prvega marca, obeležujemo dan zaščite konjev. V Sloveniji se z zaščito konjev ukvarja Društvo za zaščito konj, ki ga najdemo v Velenju. Namen dneva je opozoriti na zanemarjene, zlorabljene, bolne in pomoči potrebne živali.


Mednarodni dan prašičev

Prvega marca obeležujemo tudi mednarodni dan prašičev. V Sloveniji, pa tudi v preostanku Evrope, živi ena sama vrsta, ki pripada rodu prašičev, to je divji prašič oz. divja svinja. Podvrsta divjih svinj pa so domači prašiči, ki slovijo kot inteligentne živali.


Svetovni dan komplimentov

Povejte ljudem v svojem življenju, kaj vam je všeč pri njih. Velikodušno delite komplimente vsenaokrog. Vsak dan bi moral biti dan komplimentov, 1. marca ste pa lahko še malo bolj polni pohval. Neuradni praznik so si izmislili Nizozemci leta 2001 in se je medtem razlezel že po vsej Evropi.


Savus


 

Prejšnji članekKako se spopasti z neznanim?
Naslednji članekEkipno tretje mesto