četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Kako negovati kožo pod masko

Nošenje mask je eden od preventivnih ukrepov pred okužbo z virusom. Lahko pa povzroča različne težave s kožo – izpuščaje, akne ali drugo draženje. Kako si lahko pomagate sami?

Obraz si vsak dan očistite in uporabite vlažilno kremo. Uporabljajte izdelke, ki ne dražijo kože in ne vsebujejo parfumov. Pogosta težava je suha koža. Zato je potrebno po umivanju obraza takoj nanesti vlažilno kremo, ki naj po priporočilu strokovnjakov vsebuje eno od naslednjih sestavin: ceramide, hialuronsko kislino, dimetikon. Seveda je pomembno, da je sestava vlažilne kreme prilagojena vaši koži – za mastno kožo vlažilni gel, za normalen oz. kombiniran tip kože losjon, za suho ali zelo suho kožo krema.

Na ustnice si po umivanju, pred nošenjem maske in pred spanjem nanesite balzam za ustnice.

Ličila pod masko niso priporočljiva

Ko nosite masko, ne uporabljajte ličil, saj lahko še bolj zaprejo pore, kar lahko vodi do novih aken. Če že uporabljate ličila, preverite da so nekomedogena oz. ne vsebujejo olj.

Nošenje maske, tudi samo krajši čas, lahko naredi kožo bolj občutljivo. Zato je pomembno, da ne preizkušate novih izdelkov, ki lahko vzdražijo kožo – kemični piling oz. piling, ne začnite uporabljati retionoidov. Če že uporabljate retinoide, jih nanesite pred spanjem in ne povečujte uporabljene količine.

S tem, ko pokrijemo obraz, lahko nekateri izdelki, ki jih sicer uporabljamo vsak dan brez težav, razdražijo kožo. Bodite previdni in uporabite manj izdelkov s salicilno kislino, retinoidi in manj vodice po britju.

Pralne maske operite po vsaki uporabi

Kožo najmanj draži naravno, mehko blago (npr. bombaž). Pomembno je da se maska prilega obrazu in vas ne tišči. Če uporabljate pralne maske, je prav tako za nego kože kot za zaščito pred virusom pomembno, da jih redno (po vsaki uporabi) operete. Po pranju preverite, če se maska še vedno prilega obrazu. V nasprotnem primeru potrebujete novo masko.

Če že imate težave s kožo, ki jo zdravite (akne, rozacea), upoštevajte zdravnikova navodila.

Za dodaten nasvet glede nege kože, vas vabimo v našo lekarno.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Foto: splet

Isti avtor