Televizijska oddaja Jazz z Nino, ki jo vodi univerzitetno diplomirana muzikologinja, kritičarka, glasbena publicistka in urednica Nina Novak v središče zanimanja postavlja glasbenike, ko so v svojem glasbenem udejstvovanju na kakršenkoli način povezane (tudi) z jazzovsko glasbo.

Pri tem ni pomembno, ali gre za imena, že dodobra uveljavljena tako na slovenskih kot tujih odrih, ali za glasbenike, ki se nahajajo šele na začetku svoje ustvarjalne poti, saj jih skuša skozi pogovor umestiti na svetovni jazzovski zemljevid. In s tem popularizirati jazzovsko glasbo med splošno javnostjo, predstavlja ji uspehe ter dosežke slovenskih glasbenikov in ji podati (osnovna) znanja za lažje razumevanje slišanega. Oddajo bogatijo glasbeni posnetki gosta ali muziciranje v živo.

Bojan Volk, živo muziciranje bo spremljal pianist Marko Petrušič, v zasedbi Just Friends Quartet sledi tradicionalnim jazzovskim oblikam, ki so danes le redko izpostavljene v medijskem prostoru. Da se ta iz leto v leto občutno krči, zaznava tudi sam, saj se že vrsto let preizkuša kot organizator. Sprva v divaškem klubu Jazz Hram, zdaj v postojnskem Hotelu Kras, kjer upošteva (tudi) želje občinstva, izbira kakovostne programe bodisi jazzovske usmerjenosti bodisi tiste, ki se z jazzom le spogledujejo. Z vsemi pa si prizadeva dvigniti raven poslušanja in poslušalcem na takšen ali drugačen način odpirati zavest.

O izzivu, s katerimi se danes srečujejo vsi organizatorji (kako na kulturne dogodke privabiti (več) ljudi), odnosu do tradicionalnega jazza in svojih začetkih bo spregovoril v oddaji Jazz z Nino.

Oddaja je vila na sporedu v četrtek, 3. novembra, na televiziji ETV. Več o oddaji Jazz z Nino najdete na tej povezavi.

Savus

Foto: osebni arhiv


Nina Novak (Oiseau) je univerzitetno diplomirana muzikologinja s statusom samozaposlene v kulturi kot književnica, kritičarka/recenzentka in urednica/redaktorica.

Poleg avtorske televizijske oddaje Jazz z Nino, ki je na sporedu televizije ETV vsak četrti ponedeljek, v Knjižnici Otona Župančiča vodi cikel večerov Nova frekvenca, v jubilejnem letu, ko obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, pa v sodelovanju z izbranimi in priznanimi slovenskimi jazz glasbeniki izvaja tudi Jazzoletje. Je strokovna sodelavka spletnih revij Odzven in Primus, medtem ko je v preteklosti sodelovala z vodilnimi slovenskimi kulturnimi institucijami in izvedla projekta Dueti ter TradEtno. Poleg tega je bila med letoma 2017 in 2019 urednica ter avtorica Jazzopisa, uredila pa je še e-knjigo Osnove glasbenega posla in glasbena promocija Klementine Milošič in Jerneja Bervarja ter učbenik The Brush Book: Igrati bobne z metlicami Gašperja Bertonclja.

Doslej je izdala pet samostojnih literarnih del in zastopala Slovenijo na različnih domačih ter tujih pesniških festivalih. Poleg naštetega od marca letos predseduje Društvu Radi pišemo z roko.