sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Janez Erih Gril

Na današnji dan leta 1941 se je v Trbovljah rodil Janez Erih Gril, manager in strokovnjak za poštne telekomunikacije. Z mamo in sestrama je Trbovlje zapustil v rani mladosti po smrti očeta in deloval predvsem na celjskem področju.

Janez Erih Gril se je rodil prvo leto druge svetovne vojne, leta 1941, v delavski družini v Trbovljah. Pred koncem vojne se je mama po očetovi smrti z Janezom in njegovima dvema sestrama preselila v Celje. Tam je obiskoval osnovno šolo in nižjo gimnazijo, v Ljubljani je končal srednjo elektro šolo – smer šibki tok. Po srednji šoli se je zaposlil v PTT Celje in kmalu postal vodja delovne enote telekomunikacij. Leta 1971 je zaključil študij na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Strokovno se je izpopolnjeval v tujini, med drugim v Švici in podiplomsko na Švedskem. Leta 1972 je prevzel razvojni oddelek celjskega PTT podjetja, nekaj let kasneje tehničnega, leta 1983 je postal direktor podjetja.

Od leta 1977 je bil redni član državnih atestnih komisij za uvajanje novih tehnologij v omrežje Jugoslavije. Prevzemal je tudi druge funkcije (član skupščine JPPT, vodja delegacije v skupščini Poštne banke Jugoslavije). Leta 1981 so na celjskem Golovcu zgradili najsodobnejši telekomunikacijski center v takratni državi, v osemdesetih letih je bil vzorčni model tovrstnih naprav v Jugoslaviji.

Leta 1992 je postal generalni direktor PTT Slovenije, lotil se je razdelitve 8.200 članskega kolektiva na poštno službo in telekomunikacije. Še prej mu je ob pomoči vplivnih sodelavcev uspelo ustanoviti Poštno banko Slovenije. Leta 1992 je podpisal pristop Slovenije k ITU (Mednarodnemu združenju za telekomunikacije) in kasneje podpis obnovil še na svetovni poštni zvezi v Bernu.

Leta 1993 je združil 9 regionalnih podjetij v državno in začel pripravljati dokumentacijo za delitev na Pošto Slovenije in Telekom Slovenije. Obe podjetji sta začeli poslovati v začetku leta 1995. Takrat se je vrnil v Celje v Poslovno enoto Telekoma Slovenije. Leta 1999 prevzel mesto direktorja Območne obrtne zbornice Celje. Leta 2001 se je upokojil. Med svoje večje dosežke šteje razvoj telefonije na Celjskem.

Kot srednješolec se je v AK Kladivar ukvarjal s teki na kratke in srednje proge. Bil je uspešen tekmovalec, še posebej se je izkazal v mladinskih štafetah 4×100 in 4×300 metrov. Posvečal se je tudi glasbi. Leta 1961 se je kot pozavnist pridružil Celjskemu plesnemu orkestru Žabe, igral je tudi v manjših zasedbah. Nekaj let je orkestru tudi predsedoval.

V 21. stoletju je v mestni občini Celje kandidiral tudi za župana, vendar ni bil izvoljen. Je pa bil na listi SDS izvoljen v mestni svet.

Za svoje delo je prejel številna visoka priznanja.

Savus

Foto: arhiv Celjsko zasavski.si

Viri in literatura

Avtobiografija Janeza Eriha Grila iz marca 2006, Janko Germadnik, Celjski biografski leksikon

Janez Erih Gril, avtor Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje, Celjskozasavski.si

Isti avtor