Primož Roglič je pričel novo sezono z zmago na prvi uradni mednarodni kolesarski tekmi. In postal prvič državni prvak v cestnem kolesarstvu. Z zmago je bil zadovoljen, tekmo pa je dobil na zadnjem vzponu, kjer je premagal velikega tekmeca, mladega Tadeja Pogačarja.

Proga na Gorenjskem od Cerkelj do Ambroža pod Krvavcem je omogočala lepo dirko, na kateri so vozili trenutno vsi najboljši slovenski kolesarji. Kolesarski navdušenci so pripravili ob progi prijetno vzdušje, zbralo se jih je veliko. Očitno so tako športniki kot navijači že težko čakali na tekme, zato je bilo državno prvenstvo izjemna kolesarska predstava z vsemi elementi, ki jih dobra dirka: pobegi, taktični vožnji, skoki, celo padci in na koncu z vzponom, ki je postregel z dvobojem trenutno najboljših slovenskih in tudi svetovnih kolesarskih kalibrov: Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. Tretji je bil Matej Mohorič, četrti Jani Brajkovič, potem pa so se zvrstila sama znana slovenska kolesarska imena: Novak, Polanc, Čemažar, Tratnik, Mugerli in Bole.

Roglič je očitno že v dobri formi in dobro pripravljen na letošnjo sezono. »Sem zadovoljen s formo. Daleč od tega, da bi se najbolje počutil. To se ne. Ampak nobeni zmagi se ne gleda v zobe. Super je,« je dejal po dirki Kisovčan. »To je bil težek boj s Tadejem. Pokazal je, da je izjemen talent in odlično pripravljen, saj je letos dobil nekaj dirk. . Klanec je dovolj težek, prostora je dovolj za vsakega, ki ima še kaj moči. Vesel sem, da sem se lahko na koncu veselil jaz.« Priljubljeni kolesar, ki je pred kratkim sodeloval tudi pri snemanju zanimivega videospota s himno temu športniku (objavili jo bomo zvečer), je pohvalil tudi veliko število zagretih kolesarskih navijačev, ki so spremljali dirko.

Roglič je še vedno najboljši kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze. Svojo prednost je po tej tekmi še povečal. Po premoru zaradi koronavirusa je bilo slovensko prvenstvo prva dirka Mednarodne kolesarske zveze (UCI) po dolgih 97 dneh. Na zmagovalnem odru je Roglič ponosno poziral s sinom Levom, ki je v petek praznoval prvi rojstni dan.

V ženski konkurenci je slavila Urša Pintar pred Špelo Kern in Urško Žigart. Tudi Pintarjeva je osvojila svoj prvi naslov državne prvakinje.

Savus

Foto: arhiv Kolesarske zveze Slovenije