Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev je razglasilo letošnje nagrajence. Nagrado Ite Rine za življenjsko delo prejmeta Boris Cavazza in Špela Rozin, dobitnik bienalne nagrade častni LOK sekcije plesnih ustvarjalcev za življenjsko delo pa je Trboveljčan Iztok Kovač. »Slovenskemu sodobnemu plesu je zagotovil zaščitni znak in utrdil njegovo prepoznavnost v svetovnem merilu,« so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Podelitev nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev bo 10. junija ob začetku kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft. Podelili bodo tudi nagrade društva, ki jih prejmejo Ana Lampret, igralca Tina Vrbnjak in Jure Henigman, igralski ansambel filma Orkester in Jurij Zrnec.

Člani Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev Gregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gaber Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Anja Drnovšek, Tamara Avguštin, Dejan Spasić in Rastko Krošl prejmejo nagrado veliki plan za ansambelsko igro v celovečernem filmu Orkester, ki ga je režiral Matevž Luzar.

Iztok Kovač, koreograf prepoznavne poetike in plesnega mojstrstva

Bienalno nagrado častni LOK letos prejme plesalec, koreograf, pedagog in umetniški vodja Iztok Kovač za izjemen opus plesnega ustvarjanja s prepoznavno poetiko in plesnim mojstrstvom na filmskem in avdiovizualnem področju.

Zapisan v plesno zgodovino kot sokol, ki je priletel z vzhoda in ki je z neverjetno hitrostjo vihtel svoja krila, Iztok Kovač prav zares nikoli ni nehal leteti. Ni zgolj vrhunski ustvarjalec, čigar opus se razteza čez več desetletij, temveč dobesedno pogonska sila slovenskega sodobnega plesa, ki mu je z vztrajnostjo in vizijo uspelo utreti pot na evropske odre in obenem spremeniti način razmišljanja o zasebnih institucijah na področju umetnosti.

Kovač je slovenskemu sodobnemu plesu zagotovil zaščitni znak in utrdil njegovo prepoznavnost v svetovnem merilu, je zapisano v utemeljitvi. Kot so med drugim še zapisali v utemeljitvi, prav posebno mesto v Kovačevem opusu zavzemajo plesni filmi, v zadnjem obdobju Kovač intenzivno raziskuje in ustvarja v 360-stopinjskem VR-mediju.

Nagrade Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev bodo podelili 10. junija na slovesnosti ob odprtju Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft.

Savus

Foto: Andrej Lamut