Rudarjenje in industrializacija sta svoj pečat pustila tudi v kulinariki. Vsakdanja prehrana se je prilagajala skromnemu življenju in težaškemu delavniku. Kljub temu so znali pripraviti okusne jedi. Da se ohrani dediščina tudi v tej smeri, Občina Trbovlje že četrto leto zapored pripravlja kulinarični festival Iz trbouskiga špajza.

Kuharske mojstrovine bo ponujalo 7 lokalnih gostinskih ponudnikov. Poleg klasičnih receptov bodo obiskovalci lahko poskusili tudi izvirne posodobitve receptov. Za vsakogar se bo nekaj našlo. Mogoče vas letos premamijo vaseršpocli, grincajg iz guveje župe, bučn štrudl, krumpantoč, kurji ajmuht, pečene šnite ali katera druga dobrota iz menijev, ki bodo na voljo pri sodelujočih gostinskih ponudnikih. Tradicionalno 10 dnevno ponudbo pa bodo letos obogatili še s tremi dogodki: Bigifestom, Južno v Knezdolu in Martinovim fajrundom.

»Našo kulinariko odlikuje varčna in enostavna priprava, z malce domišljije pa lahko vsako jed spremenimo v edinstven in sodoben obrok. Kuharji in kuharice si že ogledujejo sestavine po svojih špajzih, piskri, rene in talarji v kuhnah so pripravljeni. Zato vljudno vabljeni v dobro družbo in na pokušanje lokalnih kulinaričnih dobrot Iz trbouskiga špajza.« pravijo organizatorji.

Med 23. septembrom in 2. oktobrom goste pričakujejo: Gostilna Bigman, Gostilna Brin, Gostilnica Mala malca, Gostilna Martin, Okrepčevalnica Oskar, Pizzerija Dimnik, Restavracija K5.

Kulinarični festival Iz trbouskiga špajza je produkt, ki je nastal v okviru mednarodnega evropskega projekta Inspiracija,  ki ga je vodila Občina Trbovlje. Festival je bil prvič izveden leta 2019 in se je med lokalnimi prebivalci in ponudniki hrane tako dobro uveljavil, da je postal tradicionalen.

Savus

Foto: Občina Trbovlje