sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Iskanje službe na virtualnih omrežjih

Iskanje službe se je preselilo na virtualna omrežja. Bodite prilagodljivi in vztrajni. Konec julija je bilo na Zavodu za zaposlovanje registriranih 89.397 brezposelnih. Ta številka se v primerjavi z junijem 2020 skoraj ni spremenila. Brezposelnih je kar za 24,4 odstotkov več kot pred letom dni. Tako je predvsem zaradi izgub služb na začetku izbruha koronavirusa, v aprilu in maju 2020. Negotovosti na trgu dela pa še ni konec.

Delo še vedno je

Koronavirus je in bo tudi dolgoročno nekatere gospodarske dejavnosti prizadel bolj, druge manj. Če ste med tistimi, ki so delo izgubili, ali pa vam grozi izguba zaposlitve, se boste morali prilagoditi spremembam in ponudbi na trgu dela.

Podjetja še vedno zaposlujejo za stalna delovna mesta s polnim delovnim časom. Osredotočiti se boste morali na tiste gospodarske dejavnosti in organizacije, ki aktivno oglašujejo prosta delovna mesta. Bodite pripravljeni, da bo v povprečju iskanje zaposlitve v letu 2020 trajalo dlje kot v preteklih letih. Izjema so podjetja, ki bodo zaposlovala za krajša obdobja, z namenom zapolnitve zahtev za izvedbo določenih naročil ali projektov.

Iskanje službe se seli na splet

Pri iskanju nove službe bodite pripravljeni na določene spremembe. Zaradi vzdrževanja socialne distance ter spoštovanja priporočil in korona ukrepov se tudi iskanje službe v določenih delih seli na splet, v virtualno okolje. Več bo pogovorov prek spletnih aplikacij v video obliki ali prek dopisovanja, več bo tudi telefonskih intervjujev.

Prilagodite se

Korona virus res kroji naša življenja in spreminja ustaljene navade, kar velja tudi pri iskanju zaposlitve. Ni skrivnost, da poznavanje tehnologij, ki omogočajo komunikacijo, še nikoli ni bilo tako pomembno kot danes. Zato, če tega niste vešči, ne izgubite poguma, ampak poiščite informacije na spletu ali prosite za pomoč prijatelje in družinske člane. Ostanite samozavestni in se osredotočite na to, da pokažete svojo vrednost tudi prek novodobnih načinov oziroma kanalov iskanja zaposlitve.

Neživ pogovor je tudi prednost

Ne glede na kanal ali način iskanja zaposlitve ostaja ključna priprava. Vpišite se v spletne baze iskalcev zaposlitve, osvežite svojo predstavitev oziroma življenjepis in predvsem izpilite svoj nagovor. Delodajalci še vedno postavljajo vprašanja kandidatom, jih na nek način anketirajo, čeprav so se njihovi postopki spremenili tako, da lahko strukturirane in fokusirane komunikacije potekajo na daljavo. Upravičeno lahko pričakujete, da bo marsikje celoten postopek razgovora potekal po telefonu ali prek videokonference. Čeprav vam komunikacija prek telefona morda ni všečna, ima ta tudi svoje prednosti. Če opravljate telefonski intervju, imate lahko ob sebi zapiske in oporne točke, ki ste jih predhodno pripravili. Poleg tega nimate dodatnega stresa zaradi skrbi za govorico telesa, skrbi za stik z očmi ali skrbi glede vaše idealne zunanje podobe za intervju, ko se pogovarjate po telefonu.

Priprava na pogovor preko videokonference

Pogovor prek videokonference pa že zahteva več priprave. Virtualno srečanje obravnavajte tako kot da gre za osebni intervju.

  1. Zagotovite stabilno povezavo z internetom.
  2. Poiščite mesto v svojem domu ali drugi primerni lokaciji, ki je tiho, brez nereda in dobro osvetljeno.
  3. Pravočasno namestite zahtevano programsko opremo ali posodobitve in preizkusite opremo s prijateljem, da zagotovite, da bodo vaša osvetlitev, glasnost zvoka in položaj kamere ustrezni.
  4. Za video intervju veljajo enaka pravila kot za osebni razgovor. Še vedno se morate obleči, kot da greste na razgovor na sedež podjetja.
  5. Ohranjajte očesni stik.

Potrpežljivost je božja mast

Traja izbirni postopek (pre)dolgo? Tudi to je nova realnost. Bodite potrpežljivi, prilagodljivi in vztrajni, tako boste tudi svojemu bodočemu delodajalcu pokazali, da ste resni glede svoje prijave na prosto delovno mesto in da lahko obvladate spremembe v negotovem ozračju.

Predvsem pa čas iskanja nove zaposlitve izkoristite tudi za svoj razvoj, za pridobivanje novih veščin in novih znanj. Če vam za samostojno učenje primanjkuje motivacije, poiščite druge priložnosti. Jesen prinaša vrsto novih spletnih, tudi brezplačnih tečajev. Na strani SPIRIT Podjetniški portal je že danes objavljenih več kot 10 brezplačnih tečajev za september in oktober 2020. Preverite! In tovrstnih priložnosti na spletu je še več. Aktivirajte se!
Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovski družbi Trenkwalder

Isti avtor