»Občina Hrastnik, RKS-OZ Hrastnik ter občinski štab Civilne zaščite Občine Hrastnik se bomo skupaj z vami  odzvali na aktualno humanitarno krizo, ki se iz dneva v dan povečuje zaradi vojne v Ukrajini. V teh težkih časih je pomembno, da združimo naša prizadevanja ter nudimo organizirano pomoč,« so zapisali v pozivu javnosti na Občini Hrastnik.

Na Občino Hrastnik se je obrnil tudi župan prijateljske ukrajinske občine Drohobych Taras Kuchma. Občina Drohobych leži blizu ukrajinsko-poljske meje, kjer je nedaleč stran eden od begunskih koridorjev. Del pomoči bodo iz Hrastnika organizirano dostavili civilni zaščiti občine Drohobych, del zbranega pa bodo odpeljali v centralna skladišča Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, kjer v akciji zbiranja in koordinacije sodeluje Veleposlaništvo Ukrajine.

Humanitarno in materialno pomoč za prebivalce Ukrajine ter begunce v drugih državah in pri nas bodo zbirali od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro ter v soboto od 8. do 12. ure v prostorih bivše trgovine Modiana, Trg Franca Kozarja 1 (Blagovnica Mercator).

Materialna pomoč

Če ste pripravljeni pomagati, vas trenutno prosimo za (potrebe se iz dneva v dan spreminjajo):

–         higienske pripomočke,

–         komplete prve pomoči in material za prvo pomoč,

–         prehranske izdelke (z daljšim rokom trajanja, vsaj pol leta pred iztekom uporabe),

–         spalne vreče,

–         odeje,

–         hrano za živali.

»Prosimo vas, da se držimo zgornjega spiska, saj bo tako zbrana pomoč odgovarjala potrebam ljudi v stiski in se ne bo po nepotrebnem kopičila v skladiščih. Materialna pomoč bo deloma namenjena tudi beguncem, ki bodo prišli v Slovenijo,« so še zapisali v sporočilu za javnost na Občini Hrastnik.

Finančna pomoč

Finančna sredstva lahko donirate s poslanim SMS sporočilom z besedo BEGUNCEM ali BEGUNCEM5 na 1919 in tako prispevate 1 oziroma 5 evrov. Velja za uporabnike mobilnih operaterjev A1, Telekom, Telemah in T-2.

Sredstva lahko nakažete tudi na TRR:

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0310 0111 1122 296

SKLIC: SI00 96889

BIC BANKE: SKBASI2X

KODA NAMENA: CHAR

»Že vnaprej se vam zahvaljujemo za vašo solidarnost. Skupaj smo neustavljivi!« sporoča Občina Hrastnik.

Savus

Foto: arhiv Savus