V hrastniškem Rondoju so v torek, 31. maja, pripravili zanimiv koncert ameriškega pevca Granta Maloya Smitha. Smith je v ZDA to, kar je npr Vlado Kreslin v Sloveniji. No ja, ni čisto primerna primerjava, ampak vseeno. Smith je izjemen pisec in izvajalec country glasbe, večkrat nagrajen z izjemnimi nagradami (tudi Grammyji). Poslušalce je navdušil z energičnim nastopom in dobro glasbo.

In zakaj je znani in priljubljeni pevec koncertriral v Hrastniku. Enostavno, je sodelavec v podjetju Dewesoft in svoj obisk v Sloveniji je povezal tudi s kakšnim nastopom.

Grant Maloy Smith je country pevec, rojen v zvezni državi Florida v ZDA. Sedaj z družino živi na Rhode Islandu. Obiskoval je fakulteto za dizajn, vendar ga je kmalu prevzela želja po glasbi in lastnem podjetju. Leta 1997 je ustanovil svoje podjetje Dewetron. Merilni inštrumenti Dewetrona so bili štirikrat razglašeni za Nasin produkt leta. Grant Maloy Smith je podjetje prodal leta 2017, sedaj pa deluje kot sodelavec v marketingu pri podjetju Dewesoft. S podjetjem iz Trbovelj sodeluje že več kot dvajset let.

Svoje poslovno življenje je vseskozi bogatil s pisanjem country pesmi. Že pri rosnih petih letih starosti je igral glasbo legendarnih Beatlov. Njegov prvi band se je imenoval Britannia. Igrali so izključno lastne pesmi, ki so bile Smithovo avtorsko delo. S svojimi komadi se Smith uvršča na Billboardovo lestvico najbolje prodajanih avtorjev, kjer je z albumom Dust Bowl: American Stories enajst tednov »prebival« celo med top 10. Dvakrat je  igral v znamenitem Carnegie Hallu, prejel je tudi dve nagradi Grammy. Leta 2020 je bil sprejet v Indie Music Hall of Fame v Hollywoodu.

Grantova strast je oživljanje ameriške zgodovine, tudi raziskovanje življenja domorodcev in kulture. Zna jo povezati s svojo glasbo. Serijo albumov American Stories je pričel z albumom Dust Bowl in Appalachia, naslednjega bo posvetil reki Mississippi.

MP

Foto: NČ