sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes bodo praznovali trboveljski obrtniki in podjetniki, saj njihova Območna obrtno-podjetniška zbornica beleži 50 let delovanja. V Hrastniku pripravljajo uradno otvoritev festivala Rdeči revirji, zvrstilo se bo kopica prireditev.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 2. junij 2022

Vreme

Danes bo povečini sončno. Popoldne in zvečer bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale v noč. Možne bodo tudi posamezne močnejše nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 30 °C.

Jutri bo delno jasno, sprva ponekod v notranjosti pretežno oblačno in ponekod po nižinah megleno. Popoldne bo lahko nastala kakšna ploha ali nevihta, nekaj jih bo možnih tudi ponoči predvsem v severnih krajih. V soboto in nedeljo bo sončno in vroče s kakšno popoldansko nevihto. V nedeljo bodo možne tudi zvečer in v noči na ponedeljek.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta na Dolu pri Hrastniku je promet do 30. oktobra urejen izmenično enosmerno, zapora je pomična, sanirajo vozišče, dograjujejo pločnik in cestni priključek.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes bodo brez elektrike od 8. do 12. 30 ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Šmartno Tesar, izvod Klančar.

Jutri bodo brez elektrike od 8. do 12. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Cvetež, od 8. do 14. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Mošenik in Mošenik 2, od 9- do 10. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Izlake, iztvod Kmetijska zadruga, od 11. do 14. ure pa odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Spodnje Izlake, izvod Strahovlje.

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

50 let OOPZ Trbovlje

V Delavskem domu Trbovlje bo Območna obrtno-podjetniška zbornica Trbovlje pripravila ob 19. uri svečano prireditev ob 50-obletnici zbornice.

 

Rdeči revirji v Hrastniku in Zagorju

V Hrastniku bodo danes pripravili uradno otvoritev festivala Rdeči revirji ob 18.30 na ploščadi pred Delavskim domom Hrastnik. Festival bosta otvorila umetniški vodja festivala Branko Potočan in župan Hrastnika Marko Funkl.

Dogajanje na festivalu se bo pričelo ob 10. uri z interaktivno predstavo Huda mravljica (En knap) za otroke OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik v Delavskem domu.

Ob 16. uri bodo v galeriji DDH (Delavski dom Hrastnik) pripravili robotsko predstavo OŠ NHR Hrastnik.

Ob 17. 30 uri bo na ploščadi pred DDH koncert Steklarske godbe Hrastnik in nastop mažoret.

Ob 18.50 uri bodo pripravili na ploščadi pred DDH predstavo plesne akrobatike Dioga Santosa iz Portugalske.

Ob 19. uri bo gledališka plesna predstava En K te gleda Zavoda Godot v DDH.

Ob 20. uri pa bo še druženje v galeriji DDH ob nastopu dueta Ajda in Sara (KUD Veter).

Ta dan bodo odprli še razstavo plakatov in majic preteklih festivalov v galeriji DDH in razstavo fotografij Simona Tanška z naslovom 20 let skozi objektiv na ulicah Hrastnika.

Ob 19. uri bo v Mladinskem centru v Zagorju plesna prestava TRIPLET (Odvečni) EN-KNAP Group.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Knjižnice zaprte

Vse zasavske knjižnice bodo danes zaprte zaradi tradicionalnega srečanja Društva bibliotekarjev Slovenije.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1925 se je v Trbovljah rodil kipar Stojan Batič. Njegovo umetniško delovanje je bilo tesno povezano z rojstnim mestom, saj v Trbovljah stojijo številni njegovi kipi, najbolj znan je njegov kip Boj z Orjuno pred Zasavskim muzejem. Batič velja za izrazitega predstavnika figuralnega kiparstva. Batič je leta 1960 dobil Prešernovo nagrado za kiparski ciklus Rudarji, poleg številnih drugih nagrad pa je postal tudi častni občan Trbovelj. Leta 1988 so v Zasavskem muzeju v Trbovljah odprli Batičev salon, stalno razstavo njegovih del iz donacije. V obnovljeni Švicariji v ljubljanskem Tivoliju, kjer je ustvarjal v letih 1954-59, je postavljen Spominski atelje Stojana Batiča, ki je rekonstrukcija njegovega ateljeja na Svetčevi ulici v Rožni dolini. Umrl je 17. septembra 2015 v  Ljubljani.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je na koledarju nevsakdanjih dni zapisan dan, ko greste zgodaj iz službe.

Dan, ko greste zgodaj iz službe

Seveda obožujete svojo službo, kdo je pa ne, ampak na ta dan zgodaj pospravite svojo mizo ali drug delovni prostor in greste prej iz službe. Da se bo šef jezil? Kje pa, najbrž jo bo pobrisal že pred vami. Kadar pade praznik na vikend – letos je četrtek, se praznovanje prestavi na prvi ponedeljek za tem. Takšnega dneva pač ne gre zamuditi.

Savus


 

Isti avtor