Predsednice in predsednike zasavskih KS smo povprašali, kako se v posameznih krajevnih skupnostih spopadajo s koronavirusom. Kako kot predsednice in predsedniki spodbujajo krajane k upoštevanju ukrepov in priporočil in ali organizirajo pomoč za ranljive skupine. Zanimalo nas je še, kako epidemija koronavirusa vpliva na njih osebno. Vsak dan objavljamo njihove odgovore.

Franjo Bizjak, predsednik KS Čeče, Trbovlje:

“Kot predsedniki KS nismo dobili nobenih posebnih navodil. Posredujemo pa krajanom tista splošna navodila, ki jih prejemamo kot občani na družabnih omrežjih tako od občinskih služb, kot tudi od države. Vsekakor pa še dodatno vzpodbujamo krajane, naj se ne družijo, zaprli smo tudi vsa otroška igrišča in gasilski vadbeni poligon. Občani na žalost še vedno ne jemljejo stvari resno. Opažamo, da so od sobote, 14. marca, zelo povečani obiski v primestnih KS s prebivalci mesta Trbovlje, ki se grupirajo, spuščajo otroke na igrišča, in tako izpostavljajo nevarnosti sebe in vso našo okolico.

Če bo potrebno, bomo pomoč, starejšim in bolnim vsekakor organizirali. To bomo pač zaznali v vsaki KS posebej.

Ozaveščanje. Vse na tem ljubem svetu in v našem življenju res ni samoumevno. Koronavirus je vsekakor nevaren. Mogoče pa bo vplival na nas, da bomo začeli gledati na življenje malo drugače. Mislim, da smo postali kar zelo razvajeni v mišljenju, da nam je vse dano, da nam vse pripada in da ni potrebno nobenega odrekanja. Mogoče bo ta situacija tudi nekoliko povezala družine. Ker sem iz stroke, me že vrsto let zelo moti, da propadajo osnovne celice naše družbe – družine, na račun kapitala. In zato, ker propada osnovna celica naše družbe – družina, propada tudi naša družba.”