V oktobru bo rudnik ponovno oživel. Zavod Savus bo prvič pripravil Festival uporniške pesmi v rudniškem rovu Rudnika Hrastnik. Festival bo potekal štiri večere, od 20. do 23. oktobra 2022, vsak večer bodo nastopili drugi glasbeni izvajalci.

Zanimiv program

Zlatko

Festival bo odprl koncert raperja Zlatka (20. oktober ob 19. uri), zanimivo bo slišati, kako zveni rap v akustični izvedbi.

 


Z’borke

V petek bo nastopila zanimiva feministična skupina pevk, ki so si nadele ime Z’borke (21. oktober ob 19. uri).

 


Orlek

Festival bi bil brez zasavskih mojstrov knap’n’rolla osiromašen. V soboto ob 19. uri torej koncert skupine Orlek.

 


Kombinatke

Festival UP pa bodo z zaključnim koncertom polepšale še nepogrešljive izvajalke uporniških pesmi, zbrane v zboru Kombinatke.

 


Koncerti pod zemljo

Koncerti globoko pod zemljo bodo izjemna izkušnja tako za poslušalce kot nastopajoče. Posamezni koncert bo lahko poslušalo samo 150 poslušalk in poslušalcev, saj je prostor v rudniškem rovu omejen. Vsi izvajalci bodo svojo glasbo izvajali v akustični verziji.

Zakaj Festival uporniške pesmi?

Uporniška pesem spada v rudnik, kjer so se knapi vedno upirali težkim delovnim pogojem in nespodobnemu plačilu. In spada v Zasavje, kjer so delavke in delavci dvigali glave in kjer ljudje ne trpijo krivic. In to so v zgodovini vedno znova dokazovali. V vseh sistemih. V cesarstvu Avstro-Ogrske so prvi rudarski štrajk organizirale ženske, zaposlene na dnevnem kopu. V kraljevini Jugoslaviji je bila najbolj odmevna gladovna stavka rudarjev leta 1934. Prvo stavko v socialistični Jugoslaviji sploh so organizirali zasavski rudarji leta 1958. V samostojni Sloveniji pa je bil najbolj odmeven upor Pekovih delavk (pekotk) v prvih letih 21. stoletja in rudarska stavka v jamah Rudnika Trbovlje-Hrastnik leta 2014.

Posebni koncerti

Na prizorišče koncerta se bo potrebno spustiti po Barbara vpadniku 40 metrov pod zemljo iz Hrastnika. Obiskovalci (in nastopajoči) bodo morali imeti na glavah čelade, organizatorji priporočajo tudi topla oblačila, športno obutev, luč ter kakšno dekico.

Karte so na voljo na prodajnih mestih mojekarte.si.

Savus

Foto: arhiv Savus