Zagorski režiser Matevž Luzar se podaja v boj za oskarja. Strokovna komisija se je odločila, da za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2023, predlaga celovečerni igrani film Orkester v režiji Matevža Luzarja.

Producenti so na poziv Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev prijavili šest filmov: Inventura, Odpuščanje, Prasica, slabšalni izraz za žensko, Temni pokrov sveta, Zastoj in Luzarjev Orkester.

Strokovna komisija v sestavi Damjan Kozole (režiser), Maja Zupanc, (producentka), Rok Kajzer Nagode (direktor fotografije), Branislav Srdić (producent), Tomi Matič (producent), Samo Jurca (oblikovalec zvoka), Mojca Fatur (igralka) in Nerina T. Kocjančič (vodja promocije in distribucije na Slovenskem filmskem centru) so svoj izbor utemeljili z besedami: „Vsak orkester sestavljajo ljudje, vsak s svojimi problemi in sanjami. Luzarjev filmski orkester sestavljajo ljudje, ki jim verjamemo in nam prinašajo univerzalna človeška čustva: veselje, žalost, strah, sočutje, neuresničene sanje in upanje. Duhovit in vizualno do potankosti izdelan film s prepričljivi igralci – to ni le zgodba o orkestru iz Zagorja, temveč tudi o ljudeh, ki verjamejo v življenje.“

Savus

Foto: arhiv Savus