Igor Gošte, urednik televizije ETV Izlake in pisec, je tudi športnik. Od malih nog je v Kisovcu brcal žogo in skakal na tamkajšnji skakalnici. Ker takrat še ni bila prevlečena s plastiko, so fantje pod vodstvom tedanjega trenerja Boruta Bantana skakali le pozimi in še to popoldne, ko so se vrnili iz šole. V mraku, tako rekoč. Igor Gošte se spominja, kako so si takrat sami nabavljali opremo, ki pa ni bila najbolj primerna. Hlače so bile pretrde v kolenih, da bi lahko normalno počepnil v njih, polpancerji preveliki, smuči so se mu preveč povešale, čelado je začel uporabljati pozno, pa še to očetovo, ki jo je imel za na moped. Tako se je zgodilo, pravi, da je vsaj dvakrat na sezono naredil salto v zraku. Enkrat tako močno, da si je pri padcu izpahnil ramo. Poškodba, ki ga je doletela pri sedemnajstih, ga spremlja še danes, le da se je na nenadne izpahe navadil in tudi bolečine niso več tako hude, kot so bili na začetku. Svojo telesno kondicijo še vedno vzdržuje z rekreativnimi ekipnimi športi in seveda tekom. Teče rad in veliko. A po občutku, pravi.
Ko je pred leti spoznal Mitjo Duha, ga je ta navdušil s svojo življenjsko zgodbo in svojimi humanitarnimi podvigi. »Spomnim se ga, kako je tekel 100 kilometrov na Rudarju, enkrat močnejši, kot je danes, in sem res občudujoče gledal nanj,« se spominja Igor Gošte. Nato ga je povabil v svojo oddajo, med njima se je spletla prijateljska vez in odločil se mu je pridružiti. Prvič na svojega Abrahama. Želel je preteči 50 kilometrov, pa se je projekt zaradi poškodbe malo prestavil. Maja 2015 sta tako prvič skupaj tekla in zbirala denar za devet zasavskih družin. Pri tem sta sodelovala z zasavskimi društvi prijateljev mladine, še posebej pa s trboveljskim, ki ga vodi Lavra Izgoršek. Še danes sodelujejo in DPM Trbovlje poskrbi za velik del organizacije in zbiranje sredstev.

Lani sta Igor Gošte in Mitja Duh  tekla vsak po en maraton, letos pa se je Igor odločil, da bo pretekel kar dva. Oziroma še kilometer zraven, da bo številka okrogla. »Pretekel bom 85 kilometrov oziroma 212 krogov. Mitja bo ves čas zraven, ni pa nujno, da bo tudi ves čas tekel. Zanj to ni več izziv, poleg tega si je s tekom na 100 kilometrov pred leti načel koleno,« pravi. »Zame pa bo to nekaj novega. Ne vem, v kaj se spuščam, a se dovolj dobro poznam, da za vsako ceno ne bom vztrajal, a mislim, da mi bo uspelo. V vzpodbudo mi bo tudi žena Mojca, ki sem jo letos zadolžil, da mi bo štela kroge.«

Humanitarni tek, na katerem bosta Igor Gošte in Mitja Duh tekla skupaj že šestič, bo na trboveljskem športnem igrišču Rudar v petek, 12. maja. Prireditev se bo začela ob 8. uri in končala ob 20. uri. V tem času se bodo tekačema lahko pridružili tudi obiskovalci. Organizatorji obljubljajo na prizorišču delavnice za otroke, masaže in stojnice, za glasbo bodo skrbeli Fossily band, Nina Maurovič in Primož Siter. Vsi obiskovalci so povabljeni, da darujejo prostovoljne prispevke za osebe z Downovim sindromom. Za ta namen je odprt tudi račun, na katerega lahko daruje vsak.

Račun za prostovoljne prispevke:

Društvo prijateljev mladine Trbovlje,
Trg svobode 11,
1420 Trbovlje

TRR: SI56 02330-0090653290 – odprt pri NLB
Sklic: 00 11 2017
namen: Humanitarni tek 2017

Kot pravijo organizatorji, bo zbrani denar DPM Trbovlje nakazal društvu Downov sindrom Slovenija, kjer  bo celoten znesek namenjen otrokom in osebam z Downovim sindromom iz Zasavja.

TPK