Dojenje – doječe mamice s posebnimi prehranskimi potrebami

S tokratnim nasvetom nadaljujemo s temo o dojenju. Prvi nasvet o dojenju najdete na tej povezavi, dragega o prehrani matere pa ne tej povezavi.

Hujšanje

Ko je laktacija vzpostavljena, lahko mamice s prekomerno telesno težo zmanjšajo vnos kalorij za 500 na dan in telovadijo (aerobna vadba) štirikrat tedensko in načeloma ne bodo vplivale na količino mleka.

Glede na raziskave sama vadba ne vpliva na znižanje telesne teže po porodu. Odsvetuje pa se stroga dieta – predvsem zmanjšan vnos ogljikovih hidratov, ker lahko privede do sindroma »laktacijske ketoacidoze« (slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, …).

Vegetarijanstvo

Doječe matere, ki se prehranjujejo vegetarijansko, se morajo zavedati, da lahko v mleku pride do pomanjkanja mineralov, proteinov in vitaminov. Glede na nivo odrekanja (ovo- , lakto-vegetarianstvo) – svetujemo dodajanje kalcija, vitamina D in vitamina B12 v obliki prehranskih dopolnil, da zadovoljijo prehrambne potrebe.

Veganstvo

Zdrave ženske, ki ne uživajo mesa, perutnine, rib in mlečnih izdelkov, morajo dodajati vitamin B12 v obliki prehranskih dopolnil.

Postenje

Kratkotrajno postenje ne vpliva na količino in kvaliteto mleka. Če postenje traja dlje časa, pa vpliva na prehranski status doječe matere.

Izogibanje določeni hrani zaradi preventive atopijskega dermatitisa pri dojenčku

Glede na raziskave ni potrjeno, da preventivno izogibanje določeni hrani prepreči pojav alergij pri otroku. Prav tako ne vpliva na izbirčnost pri otroku. Vsekakor pa se priporoča, da se doječa mati izogiba določeni hrani, če je pri otroku znana alergija na določeno hrano.

Alkohol

Majhen delež zaužitega alkohola preide v materino mleko. Kontroverzno je govoriti, koliko alkohola je »varno« zaužiti. Svetuje se, da doječa mati počaka z dojenjem dve uri po uživanju ene enote alkohola (350 ml piva, 150 ml vina, …). Če zaužije več alkohola, se svetuje, da z dojenjem počaka nadaljnji dve uri po vsaki enoti alkohola. Mleka ni potrebno izčrpati in zavreči, razen če postanejo prsi že preveč polne in se pojavi občutek neudobja, preden preteče časovno obdobje, v katerem se alkohol izloči iz telesa. Uživanje večjih količin alkohola se ne svetuje, saj lahko vpliva na nego oz. skrb za otroka.

Kofein

Večina doječih mamic lahko zmerno uživa kofein brez večjih učinkov na otroka. Kot zmerno uživanje se smatra 2-3 skodelice kave oz. pijače s kofeinom dnevno. Nekateri otroci pa so občutljivi in lahko postanejo iritabilni, imajo težave s spanjem že pri majhnih količinah kofeina. Občutljivost na kofein lahko s starostjo pri otroku pada, saj se pri starejših otrocih kofein hitreje izloča.

Za več nasvetov vas vabimo v našo lekarno.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje

Slika 1:  logo svetovnega tedna dojenja 2022