Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, s katerim Svetovna zveza za podporo dojenja (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA)  ozavešča o pomenu dojenja. Letošnji slogan je Zavzemajmo se za dojenje: izobražujmo in podpirajmo.

Materino mleko je naravna hrana, ki je popolnoma prilagojena otrokovim potrebam za dobro rast in razvoj.

Dojenje prispeva k razvoju prebavil in imunskega sistema pri dojenčku, poleg tega pa krepi tudi vez med materjo in otrokom, saj daje otroku veliko ugodja in občutek varnosti. Mamica pri tem lahko tudi shujša, poleg tega pa je dokazano, da je pri ženskah, ki so dojile, tudi zmanjšano število primerov raka jajčnikov in dojk, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja ter revmatoidnega artritisa.

Strah vsake doječe mamice je, da je mleka premalo. Najpomembnejši pokazatelj zadostnega hranjenja je otrokovo uriniranje in izločanje blata ter pridobivanje na teži. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča začetek dojenja v prvi uri po porodu. V prvem tednu otrokovega življenja se svetuje, da se ga pristavlja, ko izkaže željo po hranjenju (običajno 8-12x v 24 urah). V prvih dneh lahko otrok tudi izgublja na teži, vendar se bo to zaustavilo po 3-5 dneh, ko bo mamica imela dovolj mleka. Pogostost pristavljanja oz. zahteve po hranjenju se po štirih tednih ponavadi zmanjšajo na 7-9x dnevno. Ko dojenček raste, matere predvidevajo, da je otrok lačen, saj se želi pogosteje dojiti. To je posledica povečanih potreb, ki so večinoma v 2. do 4. tednu, šestih tednih, treh mesecih in šestih mesecih otrokove starosti. Takrat se svetuje spet pogostejše pristavljanje, da se poveča količina mleka.

Zdrava mamica, ki doji, bo dnevno imela 750 – 800 ml mleka. Količina mleka se spreminja in lahko pri nekaterih mamicah (predvsem pri mamicah dvojčkov, trojčkov) preseže tudi 2000 ml dnevno. Mleka je takoj po porodu malo, vendar se poveča po 3. ali 4. dnevu in nato naprej glede na potrebe. Po šestih mesecih pa se večinoma količina mleka zmanjša – predvsem zaradi odstavljanja.

Izključno dojenje, kadar je to mogoče, naj bi v skladu s priporočili trajalo do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti, nato pa naj bi starši postopoma uvajali primerno in varno mešano hrano. Obdobje dojenja naj traja, dokler ustreza materi in otroku – lahko tudi do dveh let ali več. Ni pa nič narobe, če se dojenje preneha prej – pri enem letu.

Seveda pa se pri dojenju lahko pojavijo tudi težave. Na začetku je najpogostejši problem pristavljanje otroka in s tem tudi hranjenje. Če menite da je težava v tehniki pristavljanja oz. če imate kakršnekoli težave z dojenjem, se posvetujete v porodnišnici oz. pri svetovalcih za laktacijo, ki jih najdete na povezavah Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije ali La Leche League Slovenija.

V naslednjem nasvetu bomo govorili o vplivu prehranjevanja doječe mamice na sestavo mleka.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje

Slika 1:  logo svetovnega tedna dojenja 2022


 

Prejšnji članekJurij Kravčov: Vsa čast
Naslednji članekDanes dogaja