Pozor. Danes se predvsem v Zagorju po nekaterih kotih zdravi mačka. Načini so različni. Po pretekli noči bodo nekatere doze zdravil morda malo močnejše, ampak verjamemo, da bo že do večera vse precej jasno. Pazite, še vedno je vroče. Kakšnih hudih prireditev danes v Zasavju ni napovedanih. Ampak dan lahko preživite v prijetni družbi tudi v bolj intimnem vzdušju.

Naredite si nedeljo za svoj najboljši dan tega tedna.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Nedelja, 7. avgusta 2022


Vreme

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Še bo pihal veter vzhodnih smeri. Jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 24 do 28 °C. Razglašena velika požarna ogroženost v naravi.

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem na severu in vzhodu bodo manjše krajevne padavine, deloma plohe. V torek in sredo bo povečini sončno.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 6.30 do 7.30 ure prekinjena dobava električne odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Delavski dom Zagorje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo prekinjena dobava električne energije do 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Doležalek (nadzorništvo Hrastnik) in od 9. do 11. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Mihelca, izvod Lauš vikendi (nadzorništvo Litija).


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Kino Delavski dom Zagorje

Minioni: Grujev vzpon

ob 10.30 uri

Družinska animirana pustolovščina, režija Brad Ableson, Kyle Balda

Letošnje poletje se mala rumena bitja Minioni vračajo na velika platna! V osrčju sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so kraljevali resasti lasje in kavbojke na zvonec, v predmestju odrašča 12-letni Gru. Kot velik ljubitelj super zlobne super skupine, znane pod imenom Zlobnih 6, Gru kuje načrt, kako bi postal dovolj zloben, da bi se skupini lahko pridružil. Na srečo dobi podporo svojih zvestih privržencev, Minionov. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Kino DDT Trbovlje

Minioni: Grujev vzpon

ob 18.00 uri

Vsebino preberite zgoraj.


Hiter kot strel

ob 20.00

Akcijski triler (ZDA, Japonska), izvirni naslov Bullet Train (2022). Režija: David Leitch, scenarij Kôtarô Isaka, Zak Olkewicz, igrajo: Brad Pitt, Sandra Bullock, Aaron Taylor-Johnson, Joey King, Michael Shannon, Hiroyuki Sanada

Pet morilcev na hitrem vlaku ugotovi, da imajo njihove misije nekaj skupnega … V filmu Hiter kot strel (Bullet Train) je Brad Pitt Ladybug, nesrečni plačani morilec, ki hoče za vsako ceno mirno izpeljati nov posel, potem ko se jih je že čisto preveč izjalovilo. Toda zdi se, da ima usoda drugačne načrte, saj ga nova naloga pripelje v navzkrižje s smrtonosnimi nasprotniki z vseh koncev sveta – s povezanimi in hkrati nasprotujočimi si cilji – na najhitrejšem vlaku na svetu. V bliskoviti akciji Davida Leitcha, režiserja uspešnice Deadpool 2, je konec poti šele začetek v divji adrenalinski vožnji po sodobni Japonski.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Slavko Jan

Slavko Jan je bil izjemen slovenski igralec, režiser, profesor in dekan AGRFT, ravnatelj ljubljanske Drame, oblikovalec slovenskega sodobnega gledališča po drugi svetovni vojni in dobitnik številnih prestižnih priznanj v gledališkem svetu. Rodil se je na današnji dan leta 1904 v Zagorju ob Savi. Z gledališčem se je srečal v rodnem mestu leta 1919, ko so takratni gimnazijci s šolsko gledališko skupino naštudirali več iger, med njimi tudi Funtkovo Tekmo. Štiri leta kasneje, leta 1923, je začel igrati v ljubljanski Drami. Po vojni je začel delovati tudi kot režiser. Od leta 1948 do 1952 ter 1955 do 1961 je bil v Drami ravnatelj. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je bil od leta 1946 predavatelj za govorno tehniko, od leta 1952 izredni in od 1955 redni profesor za režijo, od 1961 do 1964 je bil tudi njen dekan.


Leopold Hočevar Hoči

Na današnji dan leta 1940 se je v Hrastniku nrodil slikar Leopold Hočevar Hoči. Rojen je bil v Hrastniku, kjer je preživel mladost, potem je življenje povezal s Trbovljami. Še bolj pa z industrijsko krajino Zasavja. Je slikar, katerega dela so v slovenski umetnostni zgodovini zapisana kot umetnost posebnega. S svojim pristopom do industrijske krajine je prižgal luč drugačnemu gledanju nanjo. Prvič je resneje razstavljal leta 1957 v trboveljskem Delavskem domu. Po študiju se je zaposlil, saj se je bilo samo s slikarstvom takrat težko preživljati. Prav razpetost med pedagoškim in umetniškim delom, oba zahtevata celega človeka, ga je morila. Še najbolj se je znal slikarsko sprostiti na različnih likovnih kolonijah po Sloveniji, na katerih je rad sodeloval. Na njih je delal kar osemnajstkrat. Za življenjsko delo je bil leta 1987 posthumno nagrajen s plaketo Tončke Čeč. Obsežen del njegovega ustvarjalnega opusa je ohranjen v posebni zbirki Zasavskega muzeja v Trbovljah.


Iztok Kovač

Na današnji dan leta 1962 se je v Trbovljah rodil Iztok Kovač, ki ga poznavalci imenujejo kar pojem slovenskega sodobnega plesa, saj ga je v devetdesetih letih tako rekoč iz nič umestil v evropski in svetovni kulturni prostor. Pod okriljem festivala Klapstuk, je leta 1993 v belgijskem Leuvenu ustanovil mednarodno plesno skupino En-Knap, ki je postala leto kasneje v Ljubljani produkcijski zavod. Po 14 letih projektnega delovanja je leta 2007 ustanovil mednarodno plesno skupino EnKnapGroup (EKG), prvi stalni ansambel za sodobni ples pri nas in produkcijo preusmeril na repertoarno delovanje. Dve leti pozneje je Zavod EN-KNAP prevzel vodenje Centra kulture Španski borci, kjer Kovač kot umetniški vodja izbira domači in mednarodni program. Poleg tridesetih avtorskih projektov, umetniškega vodenja in pedagoškega dela, njegov opus vključuje tudi kinematografijo petih plesnih filmov. V dvajsetletnem intenzivnem delovanju je v evropskem prostoru sodobnega plesa utrdil prepoznavnost lastne estetike in zagotovil zaščitni znak, v katerega kvaliteto že od začetkov vlagajo številni domači in tuji koproducenti. Je prejemnik številnih najuglednejših domačih in mednarodnih nagrad.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus