četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnja nedelja bo spet malo bolj mirna. V Zagorju bodo šahirali, zvečer si lahko ogledate nekaj zanimivih filmov, čez dan kakšno razstavo, sicer pa bo dan lep in prav primeren za kakšen skok v hribe ali pa sprehod po dolini. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Nedelja, 4. septembra 2022

Vreme

Danes bo povečini sončno. Sredi dneva in popoldne bo predvsem v hribovitem svetu nastajala kopasta oblačnost, možna bo kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 °C.

V ponedeljek in torek bo sončno in nekoliko topleje. Zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. V sredo bo oblačnost naraščala, popoldne bo nastalo nekaj ploh in neviht.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Mednarodni šahovski turnir

Šahovski klub Zagorje pripravlja danes dva zanimiva šahovska turnirja: jubilejni, že 20. Pozničev memorial (mednarodni šahovski turnir) in mladinski mednarodni šahovski turnir. Oba turnirja se pričneta ob 9.30 uri v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Packe – razstava

V avli Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstave likovnih del sekcije Packe najmlajših članov Relika. Avtorji razstavljenih del so Neža Zupanc, Pika Jazbec, Yaroslav Korniichuk in Karina Temčenko. Ustvarjali so pod mentorstvom Pike Gačnik. Razstava je na ogled do 4. septembra ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro.


Delavski dom Zagorje – kino

Gajin svet

ob 19.00 uri

Slovenski družinski film, režija: Peter Bratuša, scenarij Peter Bratuša, Špela Levičnik Oblak, igrajo Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Nataša Barbara Gračner, Jana Zupančič, Primož Pirnat

Gaja je kot Pika Nogavička sodobnega časa – pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih preprek. Živi z očetom Petrom in starejšo sestro Teo, saj se mama Nina pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume z Emo, svojo učiteljico saksofona. Rada se druži z najboljšim prijateljem Maticem, ki je sicer računalniški genij, a tudi večna žrtev močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani. Skupaj izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo, ki sta zaradi naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti …

Film na simpatičen in dostopen način opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini ter nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij.


Delavski dom Trbovlje – kino

Liga super ljubljenčkov

ob 18.00 uri

Na sporedu je animirani ameriški film v režiji Jareda Sterna.

Ko Lex Luthor ujame Ligo pravičnosti, Supermanov pes Krypto sestavi ekipo hišnih ljubljenčkov iz zavetišča, ki dobijo super moči. Pes Ace postane super močan, prašič PB lahko zraste do velikanskih razsežnosti, želva Merton postane super hitra in veverica Chip pridobi električne moči. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Plesna terapija

ob 20.uri

Francoska komedija, izvirni naslov Rumba Therapy (2022), režija in scenarij Franck Dubosc, igrajo: Franck Dubosc, Jean-Pierre Darroussin, Catherine Jacob, Adele Choubard

Tony je voznik šolskega avtobusa na podeželju, star malo čez petdeset in živi samotarsko življenje po svojih starih navadah in predsodkih. Ko ga prestraši srčni infarkt, se odloči, da se bo soočil s svojo preteklostjo in stopil v stik z Marijo – hčerko, ki je nikoli ni poznal, tako da se vpiše v plesno šolo, ki jo vodi Marija. A rumbe se ne da improvizirati! Tony si bo moral v kavbojskih škornjih in jeans jakni postopoma prislužiti svoje plesne korake, da bi osvojil svojo hčerko … in medtem spoznaval sebe in se odprl drugim!


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dr. Maša Jazbec

btrhdr

Na današnji dan se je leta 1981 v Trbovljah rodila multimedijska umetnica, ki ustvarja predvsem na področju videa in interaktivnih instalacij dr. Maša Jazbec. Leta 2010 je diplomirala na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Študij novomedijske umetnosti je nato nadaljevala na podiplomskem oddelku Interface Cultures na Univerzi za umetnost in dizajn v Linzu v Avstriji. Doktorski študij je opravila na Univerzi v Tsukubi na Japonskem. V okviru doktorskega študija je opravila inženirsko rezidenco na priznanem raziskovalnem inštitutu ATR (Advanced Telecommunications Research Institute International) v Kyotu na Japonskem. Od leta 2013 soustvarja mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium v Trbovljah. Od oktobra 2019 je vodja DDTlaba (Trbovlje), enega izmed treh laboratorijev znotraj mreže RUK (Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture). Izbrali so jo za Zasavko leta 2018.


Mira Mihelič

Na današnji dan je leta 1985 umrla slovenska pisateljica in prevajalka Mira Mihelič. Rodila se je 14. julija leta 1912 v Splitu v premožni meščanski družini Kramer. V mladosti sta se starša ločila in oče jo je poslal v Ljubljano k teti, nato pa v Trbovlje k starim staršem. Po končani mali maturi so jo poslali v Švico, kjer se je naučila govoriti in pisati francosko, nemško in angleško. Maturirala je na gimnaziji Poljane, nato je študirala pravo, a študija ni dokončala, saj se je poročila in prevzela vlogo žene in matere. Zaradi sodelovanja z OF je bila med drugo svetovno vojno dvakrat zaprta. Po letu 1945 je bila prevajalka in svobodna književnica, neposredno po vojni pa prva slovenska poklicna pisateljica, ki je napisala 17 romanov in drugih proznih del za odrasle.


Vinko Pfeifer

Na današnji dan je leta 2016 v Trbovljah umrl učitelj praktičnega in teoretičnega pouka na sedanji Srednji tehniški in poklicni šoli v Trbovljah Vinko Pfeifer. Rodil se je 18. januarja leta 1934 v Trbovljah, kjer je živel celo življenje. Njegovo življenje je zaznamovalo tudi planinstvo, slikarstvo in zborovsko petje. Izdal je dve pesniški zbirki in en roman. Leta 2014 je praznoval 80-letnico, ki jo je februarja 2015 obeležil z razstavo v Delavskem domu Trbovlje in na ogled postavil 81 likovnih del z njemu najbolj ljubo planinsko tematiko. Na Triglav se je podal kar 109-krat.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih svetovnih dni.


Savus


 

Isti avtor