Prvi teden v avgustu so v Trbovljah organizirali prvi mednarodni poletni tabor Dewesoft Summer Camp. V Dewesoftu so gostili dvanajst najboljših študentov naravoslovja različnih italijanskih univerz. Za študente, ki prihajajo iz Rima, Milana, Trsta in Pise so pripravili pester izbor strokovnih izobraževanj in praktičnih delavnic.

Študentje potrebujejo prakso

»Ideja za poletni tabor je prišla iz pogovora, ki smo ga imeli s podjetjem Dewesoft Italia. Univerze poskrbimo za teoretično znanje, vendar to ni dovolj! Študentje potrebujejo prakso, potrebujejo razumevanje, kaj se dogaja izven predavalnic, realnost namreč ni simulacija,« je idejo o poletnem taboru povzel profesor Luigi Bregant iz Univerze v Trstu.

»Če želijo študentje opraviti končni izpit pri mojem predmetu, morajo opraviti meritev ali simulacijo, pri tem pa si pomagajo z Dewesoftovimi merilnimi sistemi. Izkušnja, ki jo doživljajo sedaj – videti ozadje, kje ti inštrumenti nastajajo, od blizu videti razvoj, govoriti z vašimi inženirji, je nekaj neprecenljivega. Tega jim univerza oziroma moj raziskovalni laboratorij ne more ponuditi,« je še pojasnil profesor Bregant.

Spoznavanje Dewesofta

Prvi dan poletnega tabora so se študentje spoznali z osnovami Dewesoftovega merilnega sistema, predstavili so jim različne produktne skupine merilnih inštrumentov in programsko opremo, ki jo razvijajo in proizvajajo v podjetju.

V sredo in četrtek so bila na vrsti predavanja italijanskih predavateljev in Dewesoftovih inženirjev. Študentje so lahko sami izvedli meritve na modelu letala in elisi rotorja helikopterja, za njih pa so pripravili tudi praktično predstavitev možnosti uporabe Dewesoftove merilne opreme v avtomobilski industriji.

»Z uporabo Dewesoftovih inštrumentov smo dobili pomembne praktične izkušnje, te bomo uporabili v prihodnjem študijskem obdobju na novih tekmovanjih in izzivih,« je dejal študent Paolo Gnata iz Univerze Milano. Dewesoft je Paolu in njegovim sošolcem pomagal testirati raketo za prestižno tekmovanje v sklopu projekta Skyward.

Dewesoft je drugačen

Univerza v Rimu že sodeluje z nekaterimi podjetji, vendar je Dewesoft drugačen. »Če smo imeli težave, smo jih poklicali in vedno so se hitro odzvali in rešili naše težave. Vseeno je bilo, ali smo potrebovali tehnično pomoč ali pa samo kakšen nasvet – pomoč nam je bila vedno, brez izjeme, na voljo,”  je izkušnje s trboveljskim podjetjem opisal študent Danielle Radioconi.

Študenta Giovannia Zanneseja iz Trsta  je na Dewesoftu navdušila predvsem povezanost sodelavcev in atmosfera v podjetju. »Čuti se povezanost ljudi, tega, da gredo sodelavci popoldan skupaj na pijačo. V Italiji tega ne vidiš,« je dejal Zannese. »Videli smo, da je drugačen način delovanja velikega podjetja mogoč.«

Program poletnega taborja je vključeval tudi spoznavanje poslovnega modela podjetja Dewesoft, ki slovi po posebni solastniški strukturi zaposlenih, in podjetniškega pospeševalnika Katapult. Atmosfero poletnega časa pa so izkoristili tudi za skupno druženje v popoldanskih in večernih urah ob lepotnih kulisah Zasavja.

Poletni tabor – neposredna povezava teorije in prakse

Vprašanje, ki je predstavljalo gorivo za veliko diskusij, je bilo: »Kaj so elementi dobrega sodelovanja med gospodarstvom in izobraževalnim sistemom?«

Profesorji, študentje in zaposleni v Dewesoftu so se strinjali, da gre za prerez razumevanja obeh sfer – kaj vsaka potrebuje in kaj lahko druga drugi ponudijo. V začetnih korakih lahko skupaj poberejo t. i. “low hanging fruits” oziroma sodelujemo pri stvareh, ki sproducirajo konkurenčno vrednost v zelo kratkem obdobju.

»Za dvigovanje prepoznavnosti podjetja, predstavitev, kaj vse lahko študentom ponudimo  in iskanje skupnih rešitev je ključno dobro sodelovanje med univerzami in podjetji. Takšni tabori pa predstavljajo pomemben košček mozaika,« pravi Samuele Adrizio, inženir, zaposlen v podružnici Dewesoft Italia.

Profesor Bregant je razmišljanje o poletnem kampu zaključil takole: »Gledati skozi ključavnico v sobo, odkleniti vrata sobe ali pa dejansko vstopiti v sobo – gre za tri različne načine dojemanja oziroma izkustva sobe. Če smo študentom razširili obzorja iz sveta merilne tehnike, jim pokazali, kaj obstaja izven teoretičnih okvirjev, in če so se v tem morda celo našli, našli svojo karierno pot, potem bodo lahko sprejemali bolj modre odločitve v svojih življenjih.«

Vizija

»Vizija naših poletnih taborov je enostavna. V organizacijo le-teh bomo skušali vključili še druge podružnice, načrtujemo pa tudi tesnejše sodelovanje s slovenskimi univerzami. Tabor smo organizirali z namenom, da študente opremimo s pomembnim znanjem iz sveta merilnih sistemov, ki ga bodo lahko uporabili v svojih študijskih in kasneje tudi poslovnih okoljih. Izobraževanje bodočih generacij strokovnjakov, ki bodo v prihodnosti kreirali tehnološki razvoj človeštva, je nekaj, kar je v sami srčiki delovanja in kulture podjetja Dewesoft,« so zadovoljni s prvo izkušnjo s poletnim taborom v Trbovljah.

Savus

Foto: arhiv Dewesoft