Občina Zagorje ob Savi danes praznuje svoj občinski praznik v spomin na napad na orožarsko postajo v Toplicah med drugo svetovno vojno. Ob prazniku smo na pogovor ob kavi povabili zagorskega župana Matjaža Švagana, ki občino vodi že 30 let. S čim je zadovoljen, s čim morda ni. Jo bo vodil še naslednja štiri leta? Odločili bodo volilci, pravi Švagan.

Spet je leto naokrog. Kaj se je v tem letu dobrega zgodilo v Zagorju?

Sigurno bo to leto zaznamovano po tem, da zaključujemo in pričenjamo največje investicije v zgodovini samostojne Slovenije, oziroma Občine Zagorje ob Savi, na področju infrastrukture. Naj začnem kar z ureditvijo nove glasbene šole, ki smo jo odprli s prvim septembrom po lanskem občinskem prazniku. Potem obnovitev Osnovne šole Toneta Okrogarja, popolna ureditev vseh mestnih ulic, sanacija večjih plazov pa začetek urejanja nove mestne knjižnice v Zagorju, s katerim smo pričeli v letošnjem letu. Največja naložba, kar se tiče sofinanciranja lokalne skupnosti, je kolesarska steza, ki povzroča pri nekaterih kar nekaj težav, saj se sprašujejo zakaj, kako, na kakšen način. Tukaj gre za 5 milijonov evrov evropskih sredstev, ki so strogo namenska in smo jih uspešno pridobili. Dva milijona evrov pa zagotavljamo iz občinskega proračuna. Ta 7 milijonska naložba je izjemno zahteven zalogaj, ne le finančni, ampak tudi prostorski: kako umestiti to kolesarsko stezo v prostor. Če grem naprej, podpisana je pogodba o obnovi železniške postaje v višini preko 20 milijonov evrov iz naslova ministrstva za infrastrukturo. Ministrstvo bo poskrbelo tudi za sanacijo regionalne ceste od Šklendrovca proti Litiji, kar je vrednih nadaljnjih 7 milijonov evrov. Ta mandat zaključujemo kot najuspešnejši mandat v moji zgodovini županovanja.

S katerim dogajanjem pa ste v tem zadnjem letu, od praznika do praznika, najbolj zadovoljni?

Najbolj zagotovo s tem, da smo bili uspešni pri koriščenju evropskih sredstev, torej kolesarska steza, ki pomeni veliko za razvoj lokalne skupnosti. Prav gotovo pa se bo že v kratkem pokazala kot ena najboljših investicij. Tako zaradi rekreativne dejavnosti kot tudi promocije turizma v zagorski občini. Kolesarska steza Primoža Rogliča bo zaznamovala celotno zagorsko dolino, posegla bo globoko v ta prostor. Sicer se srečujemo z očitki, zakaj steza tolikokrat prehaja glavno cesto. Zadeva je enostavna, prostor je takšen, kakršen je. Nimamo prostorske širine kot ostale občine, ki so ravninske.

Uspešni smo bili tudi na področju kulture, kjer smo na Ministrstvu za kulturo uspešno kandidirali za kulturne projekte. Posodobili smo odrsko tehniko v Delavskem domu Zagorje, naložba je bila vredna 700 tisoč evrov. Tudi naložba v nove prostore Knjižnice Mileta Klopčiča v Zagorju je vredna okrog 700 tisoč evrov.

V kratkem bo več znanega tudi o naložbi za ureditev rondoja pri čistilni napravi in obnovo ceste skozi Kisovec. Naložba je velika, cene pa se spreminjajo. Skupna investicija znaša okrog 4 milijone evrov, večji del bo prispevalo Ministrstvo za infrastrukturo. Seveda bomo posodobitev sofinancirali tudi z občinskim denarjem, s katerim bomo ob prenovi urejali infrastrukturo lokalnega značaja. Čaka pa nas še kar nekaj izzivov.

Pomembno je, da je Dom starejših Polde Eberl Jamski Izlake prišel do državnega denarja za prenovo. To pomeni, da bodo dobili občanke in občani bolj primerne pogoje za bivanje v domu starejših. Potem je tu še Varstveno delovni center, kjer so izpeljali naložbo v nove prostore, vredno okrog milijona evrov. Tudi tu, kot v primeru doma starejših, gredo zasluge za pridobitev sredstev za posodobitev odličnemu vodstvu obeh zavodov.

Verjetno pa se najdejo tudi takšne stvari, ki žrejo živce. Katere so to?

No, ja, lahko bi kakšne naštel. Vendar sem se odločil, da se za stvari, na katere ne moremo vplivati, ne obremenjujem več toliko, kot sem se v preteklosti. Bolj se ukvarjam s stvarmi, na katere lahko vplivam.

Za vami je precej mandatov v vlogi župana. Kakšni so bili?

Ko razmišljam o mandatih, moram reči, da sem v dveh mandatih doživel veliko gospodarsko krizo, ko dobesedno ni bilo denarja za barvo za prehod za pešce. No, sedaj smo v drugi zgodbi, na katero ne moreš vplivati, se moraš prilagajati. V tem mandatu je življenje dve leti krojila korona, potem vojna v Ukrajini, tukaj je dvig cen. Prav gotovo mi je najbolj žal, da ne moremo asfaltirati toliko lokalnih cest, kot bi jih želeli. Lokalne ceste so kar nekakšna nočna mora. Najhujša bolečina v vseh mandatih do sedaj pa so Medijske toplice in bazen. Mislim, da bo prišel čas, če ne bo prišlo do premika v Medijskih toplicah, da se bo moralo Zagorje odločiti in zgraditi svoj bazen.

V Zagorju ali Medijskih toplicah?

Najti bo treba pravo lokacijo, težko je danes govoriti o lokaciji. Prav gotovo pa Zagorje potrebuje tako zunanji kot pokriti bazen. O ureditvi Medijskih toplic govorimo vsak mandat. In vedno se odločamo, da ne gremo v gradnjo lokalnega bazena, ker bo to konkurenca Medijskim toplicam. Vendar, če se tam ne bo premaknilo … Zaenkrat vsi pogovori z novim lastnikom kažejo, da se nekaj premika. Približujemo se ureditvi novega občinskega prostorskega načrta za ta del občine. Dokument bo pokazal na jasne smernice, kako naj se uredijo Medijske toplice. Investitor naj bi že letos prišel z načrtom pred občinski svet oziroma pred zagorsko javnost.

Letošnji občinski praznik bo spet takšen, kot je bil pred leti, se pravi z Zagorsko nočjo in kopico drugih prireditev. Zakaj?

Ljudje so komaj čakali tako Zagorsko noč kot petkove večere in gasilske veselice. Nenazadnje smo v letošnjem letu gasilskim društvom predali 6 avtomobilov, za kar gre zahvala tudi gasilski zvezi in društvom. Vesel sem, da tudi na tem področju dosegamo maksimalne pogoje za delo gasilk in gasilcev. Tako, da z veseljem pripravljamo te dogodke. Pričakujemo rekordne številke na vseh prireditvah, ljudje komaj čakajo.

Prav gotovo pa bo velika pridobitev ob zaključku vseh dogodkov tudi nova pridobitev v Evroparku, ki bo popolnoma spremenil svojo podobo. Uredili bomo  pravo medgeneracijsko središče osrednjega dela Slovenije in postavili igrala, ki jih v Sloveniji ne morete najti. V narekovajih gre za sredstva, ki smo jih privarčevali v letih, ko ni bilo prireditev ob občinskem prazniku, novoletnih praznovanj. Namenjamo jih otrokom in vsem generacijam predvsem za razvijanje njihove motorike.

Se pravi tudi igrala za odrasle oziroma starejše?

Seveda, postavili bomo tudi nove fitnes naprave, najmodernejše, ki jih v Sloveniji težko najdete.

 

Kakšni so načrti Občine Zagorje ob Savi?

Načrti so zelo jasni: podirati rekorde na vseh nivojih in blagovno znamko Zagorska dolina, ki smo jo razvili, postaviti v sam slovenski vrh. Moram reči, da kamorkoli pridem, in me spoznajo kot župana Zagorja, s spoštovanjem omenijo uspehe, ki jih dosegamo v Zagorju. Predvsem pa je to spoštovanje do občank in občanov. Župani mi večkrat v šali namignejo, da bi bili kar radi župani Zagorja, ker imam v občini takšne sposobne in dobre ljudi.

Je to prijetno slišati, ne?

To je res prijetno slišati. Ko zaključujem mandat, mi je največ vredno tisto, zaradi česar sem pred 30 leti pričel. Vedel sem, da ne bom postal bogat na tej funkciji, moj edini cilj je bil in je še le eden. To, da bo moj sin lahko mirno hodil po Zagorju, da ne bo nihče kazal za njim s prstom, češ, tvoj oče se je okoriščal ali na račun davkoplačevalcev bogatil njega ali našo družino. Na to, da sem v vseh letih ostal s takšnim odnosom do sebe in drugih, sem najbolj ponosen. In s podobnimi načrti grem naprej.

Se pravi, nove županske volitve. Tudi s Švaganom na listi?

Veliko sem razmišljal in imel tudi ponudbe za kakšno drugo delovno mesto ali funkcijo. Ampak na koncu je odločitev pravzaprav lahka. Če nekaj z veseljem delaš, naj bi tudi z veseljem nadaljeval, kljub težavam, ki so in bodo. Lahko pa rečem samo hvala volivkam in volivcem, da so mi do 20. novembra dali to možnost. Potem pa so vse karte spet odprte in Zagorjanke in Zagorjani se bodo odločili, če me še želijo za župana občine Zagorje ob Savi. Kandidiral bom s podporo svoje stranke Zagorje gre naprej, ki bo tudi tokrat imela kandidatno listo z najboljšimi kandidati. Kot slišim, nekateri že kujejo načrte, kako in na kakšen način me zamenjati. Ampak, kot sem rekel, vem, da bom s ponosom šel po občini Zagorje, kakorkoli že bo. Seveda pa, kdorkoli kandidira, kandidira zato, da zmaga in tudi jaz računam, če ne v prvem krogu, pa v drugem krogu na več kot 50% glasov.

Kako ste zadovoljni z medobčinskim sodelovanjem?

Mislim, da v tej medobčinski zgodbi ni zmagovalcev in poražencev. Ampak prihaja obdobje, ko bomo imeli na razpolago ogromno denarja. Če ne bo medsebojnega sodelovanja, bomo na koncu zopet vsi poraženci. Sam sem vedno stremel k temu, da bi bili vsi zmagovalci. Nisem politično opredeljen. Kdor me sprejema takšnega, kot sem, je v redu, kdor me pa ne sprejema, pa ni moj problem, to je njegov problem.

Marko Planinc

Foto: osebni arhiv


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekDewesoftov poletni tabor