Današnja sobota bo bogata z dogodki. V Hrastniku se bodo pohodniki podali po Sovretovi poti, v Zagorju bodo pripravili kostanjev piknik,  zvečer pa koncert ob 25. obletnici skupine Terminal Disease, v Trbovljah pa bodo malali steklo. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 7. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo jasno, zjutraj bo po nižinah megleno. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26 °C.

Jutri bo po nižinah sprva nekaj megle. Čez dan bo sončno in zelo toplo. Popoldne se bo oblačnost od severovzhoda povečala. Zapihal bo veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 14, najvišje dnevne od 22 do 28 °C. V noči na ponedeljek bodo predvsem v severni Sloveniji prehodno možne manjše krajevne padavine. V ponedeljek se bo delno razjasnilo, nekoliko hladneje bo. V torek bo povečini sončno.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Izlakah do 7. oktobra na več odsekih popolna zapora, promet poteka ob gradbišču, zaradi gradnje kolesarske steze. Med vikendi je promet na odseku pri bencinskem servisu urejen izmenično enosmerno.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi izvedbe komunalnih vodov in modernizacije ceste velja na odseku od krožišča lokalne ceste do Eberlove ceste 6 v Zagorju popolna zapora ceste do 8. oktobra. Občasno bo promet sproščen čez odsek. Osebnim vozilom predlagajo obvoz preko Pečarjeve ulice, ceste Na bregu ali Eberlove ceste 9a. Za tovorna vozila priporočamo obvoz preko Pečarjeve ulice.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev oskrbe s pitno vodo v Zasavju.


Električna energija

Danes in jutri v Zasavju ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Sovretov pohod

Tradicionalni pohod v rojstno vas Šavna Peč filologa Antona Sovreta bo danes. Štartni mesti bodo odprti ob osmih (Dol) in 8.30 uri (Železniška postaja Hrastnik). Na cilju bodo kot je v navadi pripravili kratek kulturni program ob 10.30 uri. Letos bosta slavnostni govornici komparativistka, literarna prevajalka in prejemnica Sovretove nagrade za leto 2022 Katja Zakrajšek in pisateljica ter prevajalka iz Makedonije, rezidentka Sovretovega kabineta Dragana Evtimova.


Zasavski šporhet

V Zasavju potekajo v teh dneh kulinarični dnevi zasavske kuhinje pod skupnim imenom Zasavski šporhet. Kje lahko poskusite zasavske jedi danes? V Galeriji in restavraciji Zasavski gurman na Dolu pri Hrastniku bodo pripravili prežgano juho s hrustljavimi koščki kruha, jetrno klobaso s kislo repo in ocvirki, pečena svinjska rebra s kislim zeljem, grenadirmarš, prečmuh in funšterc s sladkim prelivom in posipom. V gostilnici Mala malca v Trbovljah so vsak dan na voljo rudarske malice, v pizzerijii Dimnik v Trbovljah pa pice iz Aninega špajza. V gostilni Bigman na Kleku nad Trbovljami lahko naročite esih flajš, fižolovo juho z vaseršpocli, pohano bedro, pečena svinjska rebra, grincajg iz župe, grenadirmarš, hrjanu zous, solato in češpljevo pito.  Gostilna Račič ponuja jeternico s prilogo in kmečko pojedino (pečenica, krvavica, pečenka, kislo zelje, ajdovi žganci). V restavraciji K5 vas bodo postregli s srninim hrbtom s hruško, muškatnim pirejem in krumpantočem ter šmornom z malininim sorbetom. V restavraciji Milena na Dolu pri Hrastniku pa ponujajo krumpantoč,. Govejo juho z nudlci, govedino v omaki z zasavskimi zeliški in grenadirmaršom, zeleno solato ter funšterc z domačo šipkovo marmelado in kislo smetano.


MC ZoS

Četrt stoletja Terminal Disease 

Danes ste vabljeni na otvoritev Sick ‘ n ‘ Injured turneje ob 25-letnici metal skupine Terminal Disease. Poleg njih bosta na oder stopila še dva zasavska banda: Life on Display ter Dislocated. Koncert se bo pričel ob 20. uri, vstopnina znaša 5 evrov. Koncert bo v dvorani MC ZOS.


Evro park

Kostanjev piknik

Občina Zagorje ob Savi, Društvo prijateljev mladine Zagorje in Vrtec Zagorje organizirajo tradicionalen kostanjev piknik danes med 10. in 13. uro v Evroparku Zagorje. Otroci se bodo lahko posladkali s pečenim kostanjem in sladkimi palačinkami, sodelovali v otroških delavnicah in se vozili z vlakcem. Za zabavo bodo poskrbeli priljubljeni Čuki in Alenka Kolman. »Vabljeni veliki in mali, da skupaj preživimo prijetno sobotno dopoldne in pozdravimo tetko Jesen!,« vabijo organizatorji.


ZMT

Malanje stekla

Danes med 10. in 12. uro bodo v Zasavskem muzeju Trbovlje pripravili zanimivo delavnico. »Vabljeni, da se nam pridružite pri ogledu filma ‘Ročna izdelava steklenih izdelkov: obrtna ali industrijska proizvodnja?’ in na muzejski delavnici Malanje stekla,« vabijo organizatorji.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bodo danes pripravili dnevni center za mlade. Dnevni center v MC ZoS je odprt vsako drugo soboto od 16. uri do 21. ure.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Albert Ivančič
Naslednji članekObisk Jeseničanov