Današnji petek prinaša v Zasavje kar precej dogajanja. Nekatere dejavnosti so značilne za petke v Zasavju, druge vabijo prav na današnji dan. Tokrat vas vabimo v zasavske gostinske lokale, kjer v teh dneh strežejo zasavske specialitet na klasičen ali posodobljen način. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 6. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan se bo razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 19 do 23 °C.

V soboto in nedeljo bo sončno in še nekoliko topleje. Jutra bodo marsikje po nižinah meglena.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Izlakah do 7. oktobra na več odsekih popolna zapora, promet poteka ob gradbišču, zaradi gradnje kolesarske steze. Med vikendi je promet na odseku pri bencinskem servisu urejen izmenično enosmerno.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi izvedbe komunalnih vodov in modernizacije ceste velja na odseku od krožišča lokalne ceste do Eberlove ceste 6 v Zagorju popolna zapora ceste do 8. oktobra. Občasno bo promet sproščen čez odsek. Osebnim vozilom predlagajo obvoz preko Pečarjeve ulice, ceste Na bregu ali Eberlove ceste 9a. Za tovorna vozila priporočamo obvoz preko Pečarjeve ulice.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev oskrbe s pitno vodo v Zasavju.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Liza (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 13. ure pa iz TP Potoška vas, izvod Farčnikova kolonija (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri v Zasavju ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zasavski šporhet

V Zasavju potekajo v teh dneh kulinarični dnevi zasavske kuhinje pod skupnim imenom Zasavski šporhet. Kje lahko poskusite zasavske jedi danes? V Galeriji in restavraciji Zasavski gurman na Dolu pri Hrastniku bodo pripravili danes med 12. in 17. uro Funšterc party. V gostilni Brin v Trbovljah danes strežejo divjačinski golaž, kruhov cmok in jabolčni kompot. V gostilnici Mala malca v Trbovljah so vsak dan na voljo rudarske malice, v pizzerijii Dimnik v Trbovljah pa pice iz Aninega špajza. Gostilna račič ponuja jeternico s prilogo in kmečko pojedino (pečenica, krvavica, pečenka, kislo zelje, ajdovi žganci). V restavraciji K5 vas bodo postregli s srninim hrbtom s hruško, muškatnim pirejem in krumpantočem ter šmornom z malininim sorbetom. V restavraciji Milena na Dolu pri Hrastniku pa ponujajo krumpantoč,. Govejo juho z nudlci, govedino v omaki z zasavskimi zeliški in grenadirmaršom, zeleno solato ter funšterc z domačo šipkovo marmelado in kislo smetano.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


ZMŠT

Večer družabnih iger

»Ne veš kam bi se dal_a v petek zvečer? Imaš rad_a družabne igre in sproščeno petkovo druženje? Vabljen_a na Večer družabnih iger, ki bo v petek, 6. oktobra, od 19. ure dalje v klubu ZMŠT!« so zapisali v vabilu organizatorji.


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zlatice

Cvetje v jeseni

Skupina ročnih del Zlatice Društva upokojencev Trbovlje je pripravila razstavo ročnih del v klubski sobi Društva upokojencev Trbovlje. Razstava je danes odprta od 9. do 12. ure. Leta 1982 je sedem upokojenk v okviru Društva upokojencev Trbovlje ustanovilo skupino za ročna dela. V njej iz leta v leto več udeleženk ustvarja čudovite uporabne in okrasne izdelke v različnih tehnikah. Po 25 letih ustvarjanja je v skupini 23 upokojenk, ki so si v tem jubileju nadele ime Zlatice.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno… črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Zagorje – kino

Odpuljeni denar

ob 19. uri

Ameriška komedija, režija Craig Gillespie, igrajo Myha’la Herrold, Vincent D’Onofrio, Shailene Woodley, Seth Rogen, Clancy Brown, Paul Dano

Odpuljeni denar je sodobna pripoved na temo Davida in Goljata, ki temelji na neverjetni resnični zgodbi običajnih ljudi, ki so pokazali Wall Streetu sredinec in obogateli tako, da so spremenili GameStop (ja, prodajalno videoiger v nakupovalnih središčih) v najbolj vroče podjetje na svetu. V središču zgodbe je Keith Gill, ki sproži verižno reakcijo, ko vloži vse prihranke v delnice podjetja in to objavi na družbenih medijih. Ob širjenju novice se korenito spremeni tako njegovo življenje kot življenje vseh, ki mu sledijo.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Albert Kramer

Na današnji dan se je leta 1882 v Trbovljah rodil politik, pravnik, novinar in najpomembnejši liberalni politik med obema vojnama Albert Kramer. Trboveljčan, ki je bil v času medvojne Jugoslavije večkrat tudi minister v različnih vladah, je bil glasen nasprotnik Osvobodilne fronte, vodil je liberalce v Slovenski zavezi. Bil je soustanovitelj in član načelstva Jugoslovanske demokratske stranke. Umrl je 27. maja leta 1943 v Ljubljani.


Anton Stergaršek

Na današnji dan se je leta 1901 v Šavni Peči rodil gradbeni projektant Anton Stergaršek. Po drugi svetovni vojni je pri Državnih elektrarnah Slovenije oblikoval projektantsko skupino za hidroelektrarne na Dravi. Od leta 1949 do leta 1966 je vodil skupino Drava inženirskega biroja Elektroprojekt v Mariboru. Sodeloval je pri projektiranju hidroelektrarn Dravograd in Mariborski otok. Kasneje je izdelal tudi projekte, po katerih so zgradili hidroelektrarne Vuzenica, Vuhred, Ožbalt in Zlatoličje. Projektiral je obnovo dravograjske in falske elektrarne. Njegovo delo je tudi osnutek za največjo hidroelektrarno v Jugoslaviji, Đerdap na Donavi. Zaradi njegovega bogatega projektantskega opusa so mu rojaki nadeli nadimek graditelj elektrarn. Umrl je 5. julija leta 1973 v Mariboru.


Albert Ivančič

Na današnji dan je leta 2017 v Trbovljah umrl slovenski inženir rudarstva Albert Ivančič. Rodil se je 25. oktobra leta 1921 v Kobaridu. Od leta 1941 do 1942 je deloval v univerzitetni skupini Osvobodilne fronte, bil izdan in marca 1942 interniran v Koncentracijsko taborišče Gonars, od koder se je vrnil avgusta 1943. Od leta 1944 do konca vojne je sodeloval v narodnoosvobodilni borbi. Po diplomi je kot rudarski inženir služboval v premogovniku v Zagorju ob Savi, Rudniku Trbovlje-Hrastnik, bil imenovan za sekretarja občinskega komiteja Zveze komunistov Slovenije, kot generalni direktor pa v Rudniku Trbovlje-Hrastnik, Zasavskih premogovnikih in REK Zasavje. Od septembra 1976 do upokojitve je opravljal funkcijo direktorja Temeljne banke Zasavje (podružnice Ljubljanske banke) v Trbovljah. Leta 1959 je v Rudarsko metalurškem zborniku objavil študijo o koncentraciji proizvodnje v rudniku Trbovlje.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Prejšnji članekRokodelsko znanje
Naslednji članekNa današnji dan: Albert Kramer