Danes se lahko v odpravite v Knjižnico Mileta Klopčiča Zagorje na predstavitev prve pesniške zbirke avtorja Stojana Prašnikarja ali pa na razstavo z imenom Nežine slike na platno v McZos. Vsekakor pa ne pozabite – naredite si dan in naredite ga drugim!

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Torek, 5. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno jasno, pihal bo severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo od 8 do 12, najvišje dnevne od 21 do 25°C.

V sredo in v četrtek bo pretežno jasno. Severovzhodni veter bo postopno slabel.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut) zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kalec, Klek II, Vasle (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta 2 (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Breznik (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 12. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Breznik (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 12. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Brezje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Predstavitev pesniške zbirke

Stojan Prašnikar: SPRIME

Danes ob 18.uri vabljeni v prostore mladinskega oddelka Knjižnice Zagorje na predstavitev prve pesniške zbirke Stojana Prašnikarja. Gostja in povezovalka bo Nada Mihelčič. Večer bo popestrila glasba, nazadnje pa bomo še skupaj nazdravili novi knjigi.

Stojan Prašnikar, rojen 20. februarja 1960, predstavlja svojo prvo zbirko pesmi SPRIME. Poleg pisanja, ga zelo sprosti narava,  glasba in vse kar je povezano z umetnostjo.


McZoS

Razstava: Nežine slike na platno

Do konca meseca septembra bo v Mali Hali, v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekala razstava likovnih del Neže Prašnikar.

Neža je junija letos na 7. likovnem natečaju Jaz, umetnik, ki se ga je v organizaciji OŠ Ivana Skvarče letos udeležilo 150 učencev, dosegla 2. mesto v svoji kategoriji.


Kulturni center Delavski dom Zagorje

Razstava tečajnikov Šole risanja in slikanja 2022/23

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje poteka razstava del tečajnikov Šole risanja 2022/23 Društva Ars vizija. Razstava bo odprta do 20. septembra.

 


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.

 


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan dobrodelnosti

Mednarodni dan dobrodelnosti 5. september je bil izbran za mednarodni dan dobrodelnosti v počastitev obletnice smrti Matere Terezije iz Kalkute, ki je umrla 5. septembra 1997 v Kalkuti v Indiji. S tem dnevom skuša OZN ozaveščati in spodbuditi ljudi, nevladne organizacije in zainteresirane strani po vsem svetu, da pomagajo drugim s prostovoljnimi in človekoljubnimi dejavnostmi.

Mlada osemnajstletna redovnica Agnes Gonxha Bojaxhiu, ki se je rodila 27. avgusta 1910 v Skopju, je odšla v misijon v Indijo, kjer se je posvetila pomoči  ubogim. Ustanovila je red misijonarjev ljubezni, ki je postal znan po svojem nesebičnem delu z revnimi, bolnimi, osirotelimi in umirajočimi v tem mestu, kasneje tudi širom Indije in po drugih državah sveta. Mati Terezija iz Kalkute je prejemnica številnih priznanj in nagrad, leta 1979 je prejela Nobelovo nagrado za mir »za delo v boju za premagovanje revščine in stiske, ki prav tako predstavlja grožnjo miru.«


Savus