V četrtek, 31. avgusta, so se člani Društva upokojencev Zagorje, člani Združenja borcev za vrednote NOB in ostali udeležili drugega spominskega pohoda do partizanske bolnice Jesenovo.

Skupaj 50 pohodnikov se je zbralo na parkirišču Europarka v Zagorju. Tam so jih nagovorili župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, predsednik DU Zagorje Anton Beja, predsednik ZB za vrednote NOB Iztok Ule ter gost Franc Jankovič, pater Bogdan Knavs in vodja pohoda Milan Bedrač. Člani DU Zagorje in Združenja borcev za vrednote NOB so se kasneje odpravili na prvi spominski pohod do partizanske bolnice Jesenovo.

Bolnico so uredili v grapi pod vasjo in zgrajena po ukazu Sanitetnega oddelka IV. operativne cone NOV in POS v jeseni leta 1944. Delovala je do osvoboditve leta 1945. V njej se je v času njenega delovanja zdravilo okoli 100 partizanskih ranjencev. S hrano so borce skrivoma oskrbovali vaščani Jesenovega. Bolnica žal ni ohranjena, ogledali so si lahko le njeno lokacijo, kjer se zdaj nahaja spominska tabla.

Maketa bolnice je na ogled v prostorih združenja borcev za vrednote NOB Zagorje v Weinbergarjevi hiši.

SG

Foto: Sony Globokar