Zaradi napovedanih neviht so odpadle nekatere prireditve. Vseeno se lahko odpravite v trboveljski kino na hit tega poletja Barbie ali pa se udeležite malonogometnega turnirja. Aja, danes praznujemo svetovni dan piva. Kot nalašč za druženje s prijatelji na deževen dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim…

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 04. avgust 2023


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, tudi nalivi. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 18 do 25°C. ARSO je izdal opozorilo, da bodo do sobote zjutraj krajevno možni dolgotrajni nalivi.

Jutri bodo pogoste padavine, deloma plohe, ki bodo popoldne od zahoda slabele. V nedeljo se bodo že dopoldne od zahoda začele širiti plohe in nevihte, ki bodo zvečer ponehale. Nekoliko hladneje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje ob Savi in cesti Krtina – Moravče – Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič – Vače – Izlake – Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija – Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane – Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje – most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Bevško – Trbovlje je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Elektro Ljubljana, nadzorništvo Zagorje obvešča odjemalce, da bo v petek dne 4.8.2023 od 8:30 do 12:00 ure, zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP PETROL IZLAKE, izvod PETROL. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Elektro Ljubljana, nadzorništvo Hrastnik obvešča odjemalce, da bo v nedeljo dne 6.8.2023 od 8:00 do 13:00 ure, zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP OC RUDNIK HRASTNIK. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes bodo v Trbovljah otroci s prostovoljci DPM uživali v kopanju in igrah v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti.

 


ZMŠT Trbovlje

Poletna osvežitev z DJ-jem in happy hour drinks

Zavod za mladino in šport Trbovlje pripravlja danes od 15. do 18. ure na bazenu (Kopalnica) Happy hour drinks zabavo.

Večer družabnih iger

Od 19. ure dalje pa v klubu ZMŠT pripravljajo Večer družabnih iger. Na voljo bodo igre One night – ultimate daybreak, 7 wonders, Munchkin, Activity, Ubongo, Betraysal at house on the hill, Doblle, Dixit karte – origins, revelation, memories,  Scotland yard,  One night – Ultimate werewolf,  Codenames, Unlock secret adventures,  Azul, Magic maze… in še mnogo več!


MC ZoS

Hengamo

V Mladinskem centru v Zagorju bodo danes pripravili dejavnost Hengamo v MC, dnevni center za mlade. Dogodek se odvija vsak petek, hengali pa bodo od 15. uri do 21. ure.

 


Športni park Kisovec

Malonogometni turnir

Danes NK Svoboda Kisovec organizira že drugi malonogometni turnir Kisovec. Potekala bosta žreb in revijalna tekma. Prijavnina znaša 40 €, za informacije pa pokličite na telefonsko številko 031 819 533.


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


 

Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet: 10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 8. do 14. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 8. do 14. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 8. do 15. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. Št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Barbie

ob 18. uri

Ameriški pustolovski-komični film: režija Greta Gerwig, scenarij Noah Baumbach, Greta Gerwig, igrajo Margot Robbie, Will Ferrell, Ryan Gosling …

Živeti v Barbie deželi pomeni biti popolno bitje na popolnem mestu. Razen če imaš popolno eksistencialno krizo. Ali pa si Ken.

Barbie je zagotovo najbolj smešen film tega poletja! Sodelovanje režiserke Grete Gerwig z glavnima igralcema – Margot Robbie v vlogi Barbie in Ryanom Goslingom v vlogi Kena – se je izkazalo za zmagovito kombinacijo.


Megalodon 2: Predator iz globin

ob 20.15 uri

Ameriška pustolovska grozljivka: režija Ben Wheatley, scenarij Jon Hoeber, Erich Hoeber, Dean Georgaris, igrajo Jason Statham, Jing Wu, Cliff Curtis, Sienna Guillory …

Jason Statham in njegova ekipa se vračajo, da bi nadalje raziskali Marianski jarek, kjer se bodo soočili z novimi grozljivimi bitji. Ko zlonamerno rudarsko podjetje ogrozi njihovo misijo in jih prisili v bitko za preživetje, se njihovo potovanje spremeni v kaos. Z ogromnimi morskimi psi megalodoni na eni strani in neusmiljenimi ugrabitelji na drugi, morajo naši junaki v tekmi s časom, prelisičiti te neusmiljene plenilce.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan piva

Prvi petek v avgustu od leta 2007 zaznamujemo kot svetovni dan piva. Tega praznujejo skoraj povsod po svetu. Posvečen je ljubiteljem in ustvarjalcem piva – pivovarjem, hmeljarjem – ter lastnikom pivnic in drugih lokalov. Kot nalašč, da se ob koncu delovnega tedna s prijatelji odpravite na klepet od pivu.


Savus